|

Yabancı öğrenci 17 kat arttı

100 milyar dolarlık küresel eğitim pazarından daha fazla pay almak isteyen Türkiye, uluslararası öğrenci sayısını 250 bine çıkarmayı hedefliyor. Son 10 yılda yabancı öğrenci sayısını 17.3 kat arttıran Türkiye'nin buradan 2.4 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2015 Cuma
Güncelleme: 21:13 - 24/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Son 10 yılda Türkiye'yi tercih eden uluslararası öğrenci sayısı, 17.3 kat arttı. ÖSYM rakamlarına göre, 2003 yılında 3 bin 400 olan yabancı öğrenci sayısı, 2014 yılında 59 bine ulaştı. Bu rakamın, 2015 yılı sonunda 80 bini bulması bekleniyor.



HEDEF 2.4 MİLYAR DOLAR GELİR


UNESCO'nun istatistiklerine göre, yabancı uyruklu bir öğrenci bulunduğu ülkeye en az 30 bin dolar bırakıyor. Geçen yıl Türkiye'ye gelen 59 bin öğrenciye göre bu rakam hesaplandığında 1.8 milyar dolar ediyor. 2015 sonunda ise toplam gelirin 2.4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 100 milyar dolarlık küresel eğitim pazarından daha fazla pay almak isteyen Türkiye, yönetmeliğinde değişiklik yaptığı Eğitim Ekonomisi İş Konseyi sayesinde uluslararası öğrenci sayısını 250 bine taşımayı hedefliyor. Son 13 yılda üniversite sayısını 193'e çıkaran Türkiye, eğitimdeki yatırım ve avantajlarıyla birlikte küresel pazarda artık ben de varım diyor. Eskiden yurt dışında okumak adeta moda iken, şimdi konfor ve kaliteyi bir arada sunan üniversiteler sayesinde ülkemiz; Ortadoğu, Orta Asya ve Balkan ülkelerinin ilk tercihi oluyor.



EĞİTİMDE CAZİBE MERKEZİ


Türkiye'nin bir eğitim üssü olması için çalışma başlattıklarını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, bugün itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 70 bin yabancı öğrenci olduğunu, bu sayıyı 250 binlere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.



YURTDIŞI ÖĞRENCİYE KONSEY


Vardan, DEİK'in toplamda 127 iş konseyinin bulunduğunu anımsatarak, bunlardan 120'sinin ülke bazında, 5'inin sektörel ve 2'sinin de özel amaçlı olduğunu kaydetti. Sektörel konseylerden birinin de Eğitim Ekonomisi İş Konseyi olduğunu aktaran Vardan, bu konseyin ülkedeki üniversitelere yurt dışından öğrenci getirmeyi amaçladığını ifade etti. Vardan, Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'nin yıllardır faaliyetlerde bulunduğunu, ancak üyelik konusunun belirli üniversitelerle kısıtlı olduğunu anlattı.



ÜNİVERSİTELER TANITILACAK


Yönetmelikte yapılan değişiklikle bütün üniversitelere üyelik imkanı tanındığını ve faaliyet kapsamının genişletildiğini vurgulayan Cihat Vardan, şöyle konuştu: “Bu yönetmelikte yapılan değişiklikle, ülkemizdeki dileyen bütün üniversitelerimizin DEİK'in Eğitim Ekonomisi İş Konseyi'ne üye olmasına imkan sağlandı. Böylece tüm üniversitelerimiz, burada yapılan faaliyetlerle ülkemizin ve kendi okullarının tanıtımını yapabilecek.”



182 ülkeden burs başvurusu


1992'de başlatılan Büyük Öğrenci Projesi'nin devamı niteliğini taşıyan ve zamanla tüm ülkeleri kapsayacak şekilde büyüyen Türkiye Bursları'na da ilgi arttı. Yükseköğrenimini ülkemizde yapmak için Türkiye Bursları'na başvuran yabancıların sayısı geçen yıla göre yüzde 89 artarak, 155 bine ulaştı. Geçen yıl 176 ülkeden başvuru olan burs, bu yıl 182 ülkeden talep gördü.


#Büyük Öğrenci Projesi
#Dış Ekonomik İlişkiler
#Ömer Cihad Vardan
9 yıl önce