|

Yakında göklerde

Türkiye’nin ilk yerli genel maksat helikopteri hangardan çıktı. Prototipi tamamlanan T625’in sistem ve yer testleri başladı. Milli helikopter çok yakında gökyüzünde olacak.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:29 - 20/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Prototipi tamamlanan T625'in sistem ve yer testlerine başlandı.
Prototipi tamamlanan T625'in sistem ve yer testlerine başlandı.

Türkiye'deki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T625 Genel Maksat Helikopteri'nin ilk prototipinin üretimi tamamlandı. Tasarım ve üretimi yerli olan helikopter, yoğun sistem ve yer testleri sonrasında gökyüzüyle buluşmaya hazırlanıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Özgün Helikopter Programı'nda bir süredir devam eden tasarım ve üretim faaliyetlerinde önemli bir aşamaya gelindi. Helikopter prototiplerinden ilki, üretimin tamamlanmasının ardından yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesislere intikal etti. Burada prototip üzerinde yapılacak yoğun sistem ve yer testleri sonrasında uçuş testlerinin başlatılması öngörülüyor. T625 Genel Maksat Helikopteri'nin gövde, güç aktarma organları, rotor sistemi, iniş takımı ve otopilot gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ'ın imzasını taşıyor. Ayrıca helikopterin aviyonik sistemleri de milli ve yerli olarak tasarlanıp üretildi.

Bu nitelikleriyle T625, alanında Türkiye'nin teknolojik katma değerinin en yüksek olduğu ürünlerin başında geliyor.


ATAK BÜYÜK KATKI SAĞLADI

TSK ve diğer kurumların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platformla karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010'da toplanan Savunma Sanayii Komitesi kararıyla başlatılmıştı. Program için 26 Eylül 2013'te TUSAŞ'la sözleşme imzalandı. T625 helikopteri, en zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin şekilde faaliyet gösterebilecek.

ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Projesi kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanısıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi. T625'in ilk deneme uçuşunu geçtiğimiz haziran ayında yapması hedefleniyordu. Ancak helikopter, yer testleri için hangardan dün itibariyle çıkartıldı. Mevcut durumda T625'in ilk uçuşunu önümüzdeki aylarda gerçekleştirmesi bekleniyor.

Her göreve uyarlanabilir

Büyük ölçüde yerli imkanlarla geliştirilen T625 helikopteri, geniş görev yelpazesine sahip olmasından ötürü taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama-kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek. Helikopter 2 mürettebat, 12 yolcu kapasitesine sahip bulunuyor. Helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifikalandırılma çalışmaları programla birlikte sürdürülüyor. İlk etapta ATAK’la aynı ithal motora sahip olacak T625, 2020’lerden itibaren TEI’nin imal edeceği TS1400 motoruyla uçacak.

#​Türkiye
#ATAK
#TUSAŞ
6 yıl önce