|

Yarım asırlık müjde

Turizm sektöründeki yükselişi sürdürmek isteyen hükümet tedbiri elden bırakmıyor. Başbakan Binali Yıldırım; turizm bölgelerinde otellerin kiralama süresini 49 yıl daha uzatacaklarının müjdesini verdi. Yıldırım, yatırımcılara işletmeyi satın alma fırsatı da sunduklarını açıkladı. 500 işletmenin uygulamadan faydalanması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:31 - 18/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Hükümetin turizm sektörü için başlattığı seferberlik yeni desteklerle sürüyor.
​Hükümetin turizm sektörü için başlattığı seferberlik yeni desteklerle sürüyor.

Hükümetin turizm sektörü için başlattığı seferberlik yeni desteklerle sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım; dün turizm bölgelerinde yapılan otel işletmelerine önemli bir müjde verdi. 8. Cumhurbaşkanı Rahmetli Turgut Özal döneminde başlatılan kiralama yönteminin önemine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “O dönem sahillerde üst kullanım hakkı ile 49 yıllığına verildi. O günden bugüne zaman geçti, süre azaldı. Bu sefer, 'acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar, devam edecek miyiz?' Bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar, böyle bekliyorlar” dedi.

İSTEYEN SATIN ALABİLECEK

Bu durumun turizme ve ekonomiye zarar verdiğini belirten Yıldırım, belirsizliği ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırdıklarını açıkladı. Yıldırım, şunları kaydetti: “Yani başa alıyoruz, 49 yıla tekrar çıkarıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, burada isteyen olursa parasını verip bunları alabilecek. 'Ben kira olarak uzatmıyorum, satın almak istiyorum' derse alabilecek.”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık; yaşanan gelişmeyi çok olumlu karşıladıklarını dile getirerek; “Bu bizim beklediğimiz bir gelişmeydi. Şuanda bu konu Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor" diye konuştu.


500 TESİS FAYDALANACAK

"Bu uygulama sektör için yeni bir moral olacak” diyen Ayık, farklı kurumlardan sözleşme yapılmış işletmeler olduğu bilgisini paylaştı. Ayık; “Orman, Maliye, Kültür ve Turizm bakanlıkları üzerinden yapılan tahsisler var. Dolayısıyla bunlarla ilgili bizde bir çalışma yapıyoruz. Benim bildiğim kadarıyla süresi dolmuş çok az sayıda işletme var. Bu kurumların hepsinden belki bir iki tane. Ama kültür turizm bakanlığı üzerinden verilenlerden henüz süresi biten yok. Süresi çok az kalanlar var” dedi. İlk görünüşte 500 işletmenin bu uygulamadan faydalanacak gibi göründüğünü aktaran Ayık; kapsam genişleyince bu sayınında artacağını belirtti.

ÇARKI DÖNDÜRÜR

Türkiye genelinde bu konuda 509 tane sorunlu tesis olduğu bilgisini paylaşan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise “Bu kararla sadece 509 tesis çözüme ulaşmadı; Türkiye ekonomisine ciddi bir destek verilmiş oldu. Listeye baktığımızda iki tanesinin süresi hemen hemen bitmiş. Burada 21 yıla yakın olan tesislerle beraber en çok tesisin 16 ile 20 yıl arasında yoğunlaştığını görüyoruz” dedi. İşler, Türkiye’de tahsisli olan tesislere süreleri dolduğu için bankaların kredi vermediğine ve bu tesislerin kendilerini yenileyemediğine dikkati çekti. 

  • ESNAFIN KREDİ LİMİTİ ARTIYOR
  • Yıldırım, esnaf ve sanatkarların kullanacağı işletme kredisi sınırının 150 binden 200 bine çıkarıldığını belirterek, ayrıca bulunduğu iş yerini veya iş yerinde taşıt almak isteyen esnafa, düşük oranlı faizle 500 bin liraya kadar kredi verileceğini açıkladı. Yıldırım, “Önemli olan faizlerin makul bir seviyeye gelmesi ve artık esnafa faiz farkı desteğine ihtiyaç kalmaması. Hedefimiz budur” diye konuştu.
İLETİŞİM VERGİSİ TEK ORAN: %7,5

Cep telefonu görüşmesinde yüzde 5’ten başlayıp yüzde 25 kadar çıkan değişik vergi oranlarının tek oranda toplandığını da hatırlatan Yıldırım, “Bu vergiyi yüzde 7,5’a düşürüyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Ev telefonunda görüşmenin vergisi de yüzde 15, bunu da yüzde 7,5’a düşürüyoruz. Telefon şirketleri, vergiler düşmesine rağmen eğer düşürmezse biz de onları düşürürüz. Öyle yağma yok, biz düşüreceğiz, onlar düşürmeyecek.”

TIPIŞ TIPIŞ GERİ VERECEKSİNİZ

Torba tasarıda belediyelere verilen emlak vergi beyannamelerine ilişkin düzenlemenin olduğunu hatırlatan Yıldırım, bazı belediyelerin ellerindeki bütçeyi çarçur ettiğini, para bitince de vatandaşın malına göz diktiğini ve yüz liralık yere 5 bin liralık değer biçtiğini anlattı. Yıldırım, “Burası dağ başı mı? Sana verilen bir yetkiyi bu kadar aymaz bir şekilde nasıl istismar edersin? Şimdi buna el attık, hiç kimse yüzde 50’den fazla arttırmayacak. Bunların hesabını verecekler. Öyle ‘ben yaptım oldu yok’. Şimdi tıpış tıpış o aldıkları paraları geri verecekler. Yeni beyannameler düzenlenecek” dedi.


#Turizm
#Türkiye
#Binali Yıldırım
7 yıl önce