|

Yaş meyve sebze ihracatında artış

Türkiye'nin yaş meyve ve sebzede 9 aylık ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 15, değerde yüzde 12 artış göstererek 1,31 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yeni Şafak
11:20 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:26 - 4/10/2017 Çarşamba
AA
Yaş meyve ve sebzede 9 aylık ihracatı yüzde 12 arttı.
Yaş meyve ve sebzede 9 aylık ihracatı yüzde 12 arttı.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak yaptığı açıklamada, yaş meyve ve sebze ihracatının ocak-eylül döneminde geçen yıla göre önemli bir artış sağladığını söyledi.

  • Bu artışın sevindirici olduğunu ifade eden Kavak, "Yaş meyve sebze ihraatında 9 aylık dönemde ülkemize toplamda 1,31 milyar dolar döviz girdisi sağladık. Bu alandaki ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 15, değerde yüzde 12 artış oldu" dedi.

Kavak, aynı dönemde alt ürün gruplarında ise narenciye ihracatında değerde yüzde 9 düşüş olmasına rağmen taze sebze ihracatında ise değerde yüzde 22, taze meyvede de yine yüzde 22 artışın elde edildiğini bildirdi.

En çok domates, kiraz, vişne, limon, üzüm ve biber ihraç edildi

Bu dönemde en çok domates, kiraz, vişne, limon, üzüm ve biberin ihraç edildiğini belirten Kavak, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Belarus ve Suudi Arabistan olduğunu kaydetti.

  • Kavak, yılın üçüncü çeyreğinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) kanalıyla yapılan yaş meyve sebze ihracatının ise 540,3 milyon dolar olduğunu aktarak, bu rakamla AKİB'in tüm ihracatçı birlikleri arasında yüzde 41'lik payla en çok katkıyı sağlayan birlik olduğunu ifade etti.

Yakın geçmişte Rusya ile yaşanan sorunun ardından yeni pazar arayışlarına girdiklerini hatırlatan Kavak, bu anlamda önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

Kavak, bu süreçte Rusya ile de sorunun çözüldüğü ve bunun da ihracata olumlu yansıdığını vurgulayarak, sektörün Uzak Doğu'da da önemli bir pazar oluşturmaya çalıştığını kaydetti.

Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapmak için girişimlerde bulunduklarını belirten Kavak, "Bu ülkelere olan ihracatımızı artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Rusya'ya olan ihracatta narenciye ve diğer ürünlerde de bu payı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl bir yıl önceki yıla göre tüm sektör olarak yüzde 20 ihracat artırma amacındayız" diye konuştu.

#Mersin
#Sebze
#Meyve
#İhracat
7 yıl önce