|

Yatırımda Almanlar ilk sırada

Alman şirketleri başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye ekonomisine olan ilgisi siyasetin aksine artıyor. AB ülkelerinden gelen yatırım miktarı bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 artışla 2,5 milyar dolara yükseldi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2017 Cuma
Güncelleme: 03:53 - 28/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye’deki AB yatırımları arttı
Türkiye’deki AB yatırımları arttı

Söz konusu dönemde Almanya’dan gelen yatırım tutarı da 125 milyon dolardan 142 milyon dolara çıktı. Türkiye’deki toplam 55 bin 370 adet uluslararası sermayeli şirketin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında da Almanya 6 bin 981 şirketle ilk sırada yer alıyor.

Siyasette soğuk rüzgarların estiği Almanya-Türkiye ilişkilerine rağmen başta Alman şirketleri olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye ekonomisine olan ilgisi artarak devam ediyor. AB ülkelerinden gelen yatırım girişi bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,3 artışla 1,5 milyar dolardan 2,5 milyar dolara yükseldi. Almanya'dan gelen yatırım tutarı bu dönemde 125 milyon dolardan 142 milyon dolara, Hollanda'nın yatırım tutarı 381 milyon dolardan 751 milyon dolara çıktı. Uluslararası doğrudan yatırımlara yönelik yol açıcı olan Türkiye’nin bu yapıcı tavrı, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Türkiye’de faaliyet gösteren önde gelen 19 Alman firmasının temsilcileriyle görüşmesinde de bir kez daha masaya yatırıldı. Türkiye’deki toplam ihracatları 10 milyar dolar, yatırımları ise 20 milyar avro olan firma temsilcileriyle istişarelerde bulunan Yıldırım, şirket yöneticilerinin önerilerini dinledi.

BEDEL ÖDETME SÖZ KONUSU DEĞİL

Başbakan Yıldırım, toplantıdaki konuşmasında, Almanya ile siyaseten gerginliğin geçici olduğunu belirterek, “En az yarım asırdan beri Türkiye’de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir” dedi.

TİCARET HACMİ 35 MİLYAR $

Almanya ile Türkiye arasındaki ikili ticaret ilişkiler, kaydedilen verilere göre de artarak gelişiyor. Uzun yıllardır Türkiye’nin bir numaralı ticari partneri olan Almanya ile 2016’da gerçekleşen 35.4 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz, bu yılın ilk beş ayında 14 milyar dolara ulaştı.

7 BİN ALMAN ŞİRKET VAR

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’deki 55 bin 370 adet uluslararası sermayeli şirketin ülke gruplarına göre dağılımınnda Almanya 6 bin 981 şirket ile ilk sırada yer alıyor. Almanya özellikle imalat, enerji ve sigorta alanlarında istikrarlı bir yatırımcı olarak dikkat çekiyor. Türkiye’deki imalat sanayinde ağırlıklı olarak gıda, hazır giyim, kimyasal ürünler, elektrik-elektronik, makina imalat, taşıt araçları imalat ve taşıt araçları yan sanayiinde yer alan Alman şirketlerin hizmetler sektöründe ise ticaret, turizm, haberleşme, bankacılık ve yatırım finansmanı alt sektörlerinde yoğunlaştıkları görülüyor.


TURİZME KATKILARI FAZLA

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Almanya, Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkelerden birisi. 2016’da Türkiye'yi ziyaret eden 3,8 milyon Alman, toplam turist ziyaretçinin yüzde 15'ini oluşturdu. Bu aynı zamanda, Alman turistlerin yaklaşık 2,7 milyar dolarlık döviz bıraktığını ortaya koyuyor.

Yatırımcılara üst düzey ilgi

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’deki önde gelen 19 Alman firmasının temsilcileriyle Çankaya Köşkü’nde görüştü. Toplantıya Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2015'te Türkiye gelen Alman menşeli şirket sayısı 377'den 431'ye çıktı.


Meyvesini alırız

Eurojuris International Avukatı Refik Türkoğlu da yatırımlarını takip ettiği Alman şirketleri adına toplantıya katıldığını söyledi. Toplantının çok olumlu olduğunu dile getiren Türkoğlu, “İlerisi için umut verici görüşmeler oldu. Meyvelerini kısa sürede toplayacağımızı umut ediyorum” dedi.


Tehlikede değiliz

Alman elektrik üretim ve dağıtım şirketi EnBW’nin mali işlerden sorumlu en üst düzey yetkilisi Thomas Kusterer de, Türkiye’deki faaliyetlerinin tehlike altında olduğuna yönelik bir gösterge olmadığını söyledi. EnBW’nin Türkiye’de ortak olduğu 417 MW güçte enerji üretim tesisi yatırımı bulunuyor.

%100 Türk firması gibi
muamele

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım’ın Alman şirketlerin yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.Son zamanlarda, mesnetsiz iddialarla, Türk-Alman ekonomik ilişkileriyle ilgili olumsuz hava oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Zeybekci, “Türkiye’de Alman şirketlerine rahatsızlık verecek bir uygulama olmadı” dedi. Şirketlerin önerilerinin dinlendiğini de anlatan Zeybekci, “Türkiye’de, yüzde 100 Türk firması şeklinde muamele gören Alman yatırımlarının, ülkelerinde başlarına gelmeyen hiçbir şeyin başlarına gelmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

#Avrupa Birliği
#Almanya
#Türkiye
#Nihat Zeybekci
7 yıl önce