|

Yayla evleri kiraya veriliyor

Yayla alanlarının yanı sıra yayla evi statüsüne uymayan kaçak yapıları da bir bir tespit eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu kapsamda 525 bölgeyi yayla alanı ilan etti. Dört ilde yoğunlaşan yayla alanındaki evlerden geçen yıl 1 milyar 740 bin lira kira geliri alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 6/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yayladaki evlerden yıl 1 milyar 740 bin lira kira geliri alındı.
Yayladaki evlerden yıl 1 milyar 740 bin lira kira geliri alındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bir yandan yayla evi statüsüne uymayan kaçak yapıları tespit ederken diğer yandan yayla alanı tespit ediyor. Bu kapsamda, 525 adet yayla alanı ilan edildi. Bu alan içerisinde 6 bin 356 adet bina ve tesis kiraya verildi. Geçen yıl toplam 1 milyar 740 bin 352 lira kira geliri elde edildi. En büyük yayla alanları Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Mersin'de bulunuyor. Kiralama yönteminde vatandaşın mağdur edilmeyerek tespit edilmesine önem gösteriliyor.



KANUN MADDESİ YENİDEN DÜZENLENDİ


Devlet ormanlarında mevcut olan ve yerel halkın ihtiyaçları için yerleşim yeri haline dönüşmüş yayla alanlarının değerlendirilmesi, büyük bir sosyal problem olarak mevcudiyetini devam ettiren sorun çözüme kavuşturuluyor. Mevcut yayla alanlarından faydalanmanın planlı ve düzenli hale getirilmesi için 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 17'nci maddesinin birinci fıkrası yeniden düzenlendi. “Devlet ormanlarındaki yayla alanlarının tespiti ve idaresi hakkında yönetmelik” hazırlandı.



EN BÜYÜK YAYLA EVLERİ 4 İLDE


Devlet ormanlarında 2011 tarihinden önce toplu yerleşimin bulunduğu, yaylak ve otlak olarak kullanılan alanlar içindeki yerler ile yılın belirli dönemlerinde geleneksel yaylacılık maksadıyla yerleşim yeri olarak kullanılan alanların, kullanım bütünlüğü de dikkate alınarak tespiti yapılıyor. Yayla alanı olarak ilan edilen yayla alanlarında bulunan her türlü bina ve tesisler Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetlere alınıyor. Bu bina ve tesisler vaziyet planına işlenmekte, kullanıcılarının tespiti yapılarak kullanıcılara kiraya veriliyor. Yayla alanlarında gerekli her tür ve ölçekteki planları yaptırılıyor. Yayla alanlarında bulunan bina ve tesislerin tespiti devam ediyor. En büyük yayla alanları Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Mersin illerinde yer alıyor.



525 ADET YAYLA
ALANI İLAN EDİLDİ


Bugüne kadar 525 adet yayla alanı ilan edildi. Bu yayla alanlarında ilgili yönetmelik gereği sabit kıymet tespiti, vaziyet planları yapılması ve kullanıcı tespit çalışmaları devam ediyor. 2011 yılından sonra yayla alanlarında kaçak yapıya izin verilmiyor.



  • 1 MİLYAR 750 MİLYON LİRA KİRA GELİRİ KAYDEDİLDİ
  • Yayla alanlarının değerlendirilmesi kapsamında 12 bin 190 adet bina ve tesis Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetlerine alınırken 6 bin 356 bina ve tesis kiraya verildi. 2016 yılında 1 milyar 740 milyon 352 lira kira geliri elde edildi.
#Yayla
#Ev
#Kira
7 yıl önce
default-profile-img