|

YEKA RES'e 10 yıl destek

Türkiye’nin yenilenebilir enerji projeleri büyük ilgi görüyor. 1 milyar $’lık YEKA RES-2 ihalesine geçtiğimiz hafta 9 firma teklif sundu. Santralleri kuracak yatırımcılara devlet 10 yıl destek verecek. Çin’in de Türkiye’deki yeni yatırımlarını yenilenebilire kaydırması bekleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 23/04/2019 Salı
Güncelleme: 00:40 - 23/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Petrol başta olmak üzere fosil yakıtlara olan bağımlılık azalırken, yenilenebilir enerjinin kullanımı da hızla artıyor. Bu önemli dönüşümden büyük yarar görecek ülkelerden biri de Türkiye oldu. Milli Enerji ve Maden Politikası dönüşümünde kritik bir rol üstlenmesi gereken kesimlerin başında ise sanayici, girişimci ve yatırımcılar gelirken, bu kesimleri caseretlendirecek adımlar bir bir hayata geçiyor. Yenilenebilir enerji sektörünün yurt içinde büyümesini sağlayarak yurt dışına çıkan dövizi azaltmak için adımlarını hızlandıran hükümet, bu kapsamda YEKA ihalelerinde alım garantisinden piyasa fiyatı üzerinden satış imkanı gibi hamlelerle önemli destekler sunuyor.

ÜRETİCİYE PİYASANIN ÜZERİNDE SATIŞ İMKANI

Bu desteklerin nasıl olacağına dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önemli bir kritere dikkat çekti. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimindeki desteklerde, maliyetini 10 yıl içinde ödeyerek kazanç sağlamaya başlayacak projelerin önemine dikkat çeken Dönmez, yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten firmaların piyasa fiyatları üzerinden elektrik satışı yapabileceğini ifade etti.

ALIM GARANTİLERİNİN SÜRESİ UZAYABİLİR

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Maden Sektör Kurulu ile bir araya geldiğini belirten Enerji Bakanı Dönmez, “10 yıl içinde ödeyemeyen ve desteklenmesinde çoklu fayda olduğu düşünülen projelerde ise alım garantileri devam edebilecek. Sanayicilerimize geçmişte olduğu gibi desteklerimiz devam edecek. Elektrik Üretim AŞ’nin tüm piyasadaki elektrik talebinin sadece yüzde 20’sini karşılayacak üretimi var. Bu üretimin de korunması gereken tüketicileri desteklemek için kullanılmasından yanayız” ifadelerini kullandı.

  • Çin’in de gözü Türkiye’de
  • Çin’in de Türkiye’de gelecek dönemde en fazla yatırım yapacağı alanın yenilenebilir enerji olacağı belirtiliyor. Çin’in yenilenebilir enerji yatırımlarında lider pozisyonda olduğuna dikkat çeken Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Bengisu Özenç, “Çin’in de Türkiye’yi önemli bir üs olarak kullanabileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin ciddi bir sanayi üretim tecrübesi var ve aslında bu durum Çin için de önemli bir fırsat sunuyor. Çin ve Türkiye’nin özellikle güneş enerjisi ekipmanlarında hatırı sayılır bir alışverişi söz konusu ama bu ilişkinin bir sanayi iş birliğine dönüşmesi gerekiyor” dedi.

1 milyar dolarlık yatırım


Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla bölgeleri için belirlenen 250’şer megavat kapasiteli söz konusu RES projelerinde toplamda 1 milyar dolar yatırım gerçekleştirilecek. Tarihi daha sonra duyurulacak ihale, açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilecek ve kilovatsaat başına tavan fiyat 5,5 dolar/cent olacak. YEKA RES-2 ihalesi kapsamında kurulacak tesisler için lisans süresi 49 yıl olacak.

#YEKA RES-2
#Enerji
#Çin
#Destek
5 yıl önce