|

Yeniden yapılandırma sonuçları açıklandı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapılandırma sonuçlarını açıkladı. Bakan Ağbal, kanunun kapsamına giren konuları ile ilgili ayrıntılı açıklamayı 5 Ağustos günü yaptıklarını aktardı. Bakan Ağbal, yapılandırılan tutarın 77.6 milyar lira olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
10:00 - 28/11/2016 Monday
Güncelleme: 10:48 - 28/11/2016 Monday
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçlarına ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Bakan Ağbal, yapılandırılan tutarın 77.6 milyar lira olduğunu

söylerken, "Bir milyon 224 bin 704 mükellef vergi borcunu peşin olarak ödeme yaptı" dedi.



Bakan Ağbal'ın açıklamaları şöyle oldu: "8 bin 262 adet billboard yaptık. 96 dijital ekranda, 465 sinema salonunda tanıtım görsellerini yayınladık. 11 ulusal televizyon kanalında yayınlama yaptık. GİB internet sayfasını etkin olarak kullandık. Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatları olarak işbirliği yaptık ve ortak toplantılar düzenleyerek kanunu vatandaşa anlattık. İllerimizin hemen hemen tamamaında avmlerde tanıtım stantları açtık. Mükelleflerin internetten başvurularını aldık. Yapılandırmada 25 Kasım itibari ile 8 milyon 527 bin 452 adet başvuru dilekçesi aldık. 4 milyon 382 bin 606 kişi internetten, 4 milyon 144 bin 846 kişi doğrudan başvurdu. Toplamda 77 milyar 602 milyon 570 bin 915 TL borç yapılandırıldı. İlk yapılandırma başvurusu Kayseri'de, ilk ödeme Hatay'da yapıldı. Bir önceki kanuna göre yapılandırılan tutarda yüzde 96.3 artış var. 90 milyar TL vergi alacağının yüzde 51'i, 46 milyar TL yapılandırıldı. Motorlu taşıtlar vergisi için 1.7 milyar TL yapılandırıldı. 166 spor kulübü 552 milyon TL borç yapılandırdı. Bin 148 belediye 3.6 milyar lira borç yapılandırdı. 44 bin ihtilaflı dosya sonlandırıldı.İhtilaflı alanda 2.8 milyar TL yapılandırıldı" dedi.



30 KASIM'I KAÇIRMAYIN


Bakan Ağbal şöyle devam etti:



3.764 mükellef emtia için beyanda bulundu. 176 milyon lira vergi tahakkuk etti. 9 bin 636 eczane kayıtlarını düzeltti. 92 milyon lira vergi tahakkuk etti. Ödenecek vergide yüzde 178 oranında artış meydana geldi. Bir milyon 224 bin 704 mükellef vergi borcunu peşin olarak ödedi. Bir milyon 219 bin 854 mükellef 6 taksit, 351 bin 504 mükellef 9 taksit, 616 bin 201 mükellef 12 taksit, 2 milyon 394 bin 200 mükellef 18 taksitle ödemeyi tercih etti. Mükellefler taksitle ödemeyi tercih ettiyse, peşin ödeme imkanına da sahip. Tercih edilen taksit zamanından önce ödeyenlere de indirimler olacak. 25 Kasım itibariyle 4.1 milyar lira tahsilat yaptık. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ve ilk taksit ödemesi 30 Kasım 2016'da sona erecek. Anlaşmalı bankalara, internet üzerinden veya vergi dairelerine ödemek gerek. Vatandaşlarımız, taksitli seçeneği tercih edenler ilk 2 taksiti zamanında ödemeli. İlk taksit ve peşin ödeme bu ayın sonuna kadar yapılacak. İkinci taksit ise Ocak ayının sonuna kadar ödenecek. Bu yasanın avantajları olağanüstü. Peşin ödemeyi yapanlar ana parayı ödeyip borcunu kapatıyor. Peşin ödemeden vazgeçmek mükellefin aleyhine. Herkes 30 Kasım'da birinci taksidini ya da peşinatını ödemeyi asla ihmal etmesin. Bu yasadan yararlanmak konusunda vatandaşlarımızın da duyarlı olacağına inanıyorum.



BÜYÜK RAĞBET


Yeniden yapılandırmaya büyük rağbet olduğunu dile getiren Bakan Ağbal, "Başvuru adedi ve yapılandırılan toplam tutar açısından bu veriler, benzer içerikli 6111 sayılı Kanunla mukayese edildiğinde başvuru adedinde yüzde 64,2, yapılandırılan tutarda yüzde 96,3 artış kaydedildi. Rakamlar bu defa yeniden yapılandırmaya olağanüstü bir ilginin söz konusu olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca yoğun başvuruda bulunan vatandaşlarımıza, destek olan basın mensuplarına da teşekkür ediyorum. Tüm mükelleflerin ödeme konusunda da hassasiyet göstereceğine inanmaktayım" diye konuştu.



DAHA İYİ ÇALIŞMALAR YOLDA


Vergi alacağına dair faizlerden vazgeçildiğini söyleyen Bakan Naci Ağbal, "Geneli itibariyle bakıldığında başvuru oranları ve yeniden yapılandırılan tutar gayet iyi. Vergi alacağı kayıtlarda olsa da bunların borçluları bir şekilde ortada yok, ya ölmüş, ya yurtdışına kaçmış veya GİB'in takibatı sırasında mal varlığı olmadığı tespit edilen mükellefler. Bundan önceki yeniden yapılandırma olduğu gibi bu kanuna da başvurulmayacağını biliyorduk. Bu grubun dışındaki mükelleflerin iyi bir başvuru yaptığını görüyoruz. Vergi alacağına bağlı faizlerden vazgeçtik, aslından vazgeçtik. 90 milyar liralık kamu alacağını yeniden yapılandırmaya dahil ettik. GİB'in cebri takibata ilişkin görevlerine ilişkin de çalışmalarımız var. Vergisel yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflerimiz sıkıntıya düştüğünde yapılacak bir durum yoktu ama bir çalışma yapıyoruz. Vergisel yükümlülükleri ödemeden daha iyi düzenlemelerle bu vatandaşlarımıza da yardım edeceğiz. İlk taksit ve peşin ödeme tutarı yaklaşık 13 milyar liralık ödeme söz konusu. Taksitle seçeneğini seçenler taksitle ödemeden vazgeçip peşin ödemeyi tercih edebilir" şeklinde konuştu.




#Naci Ağbal
#Yeniden yapılandırma
#Açıklama
#Vergi
#Mükellef
#Alacaklar
7 years ago