|

Yerli kromu Türkiye işlesin

İşlenmiş krom ve paslanmaz çelik ithalatının Türkiye’nin potansiyeline bakıldığında yanlış bir uygulama olduğunu belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, yerli krom cevherini kullanarak demiri paslanmaz çeliğe çevirip ithalatın önüne geçilebileceğini söyledi. Kıvanç, “Bunun için bir babayiğite ihtiyaç var. Yatırım miktarı ise 1,5 ila 2 milyar dolar” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:30 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
​Yerli kromu Türkiye işlesin
​Yerli kromu Türkiye işlesin

Adana’da 6. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması sonrasında Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile konuştuk. “Paslanmaz çelik ithalatı çok yanlış bir iş” diyen Kıvanç, Türkiye'nin yerli krom cevherini demirle birleştirip ferrokroma çevrilebildiğini ancak bir sonraki aşama olan paslanmaz çeliğe dönüşümde yetersiz kaldığını belirtti. Hükümet tevşikleriyle krom cevherinin 1 milyar dolarlık paslanmaz çelik ithalatını bitirecek güçte olduğunu söyleyen Kıvanç, “Bizdeki malzeme dünyanın hiçbir yerinde yok. Kromun satılmaması lazım. Krom hammadde. Ferro kroma buradan da paslanmaza dönüşecek. Bunu devletin yapması lazım. Böyle bir babayiğite ihtiyaç var. Yatırım miktarı ise 1 buçuk 2 milyar dolar” diye konuştu.

‘KALİTEYİ TUTTURACAĞIZ’

“Kaliteyi tutturabilir miyiz?” sorusuna ise, “Elbet tutturacağız. Bugün olmasa yarın” diyen Kıvanç, şunları söylüyor: “Adana’da iki tane acil projenin gerçekleşmesi lazım. Enerji ihtisas bölgesi ve kromun paslanmaz çeliğe döndürülmesi. Sanayi Bakanlığı şu anda üç tane kimya veya rafineri yatırımı yapılması gerekiyor diyor. Bunlardan birtanesi bize göre Ceyhan Yumurtalık Enerji İhtisas bölgesinde yapacak. Sanayi Bakanlığının gündeminde.”


ÇİFTÇİ PAMUKTAN KAÇIYOR

Pamuk sektörünü de değerlendiren Kıvanç, 1 milyon ton pamuğun Yunanistan, Türkmenistan, Özbekistan ve ABD'den ithal edildiği bilgisini verdi. Kıvanç, şunları dile getirdi: “Adana’da daha çok mısır üretiyoruz, üretimi daha kolay. Pamuğun maliyet hesabını yaptığımız zaman çiftçi neredeyse mısırla başa baş gelir elde ediyor. Pamuk zahmetli olduğu için insanlar pamuktan kaçmak istiyorlar. Ancak hükümet prim vererek çiftçinin gönlünü ederse üretim artar. Bu yıl 80 kuruş pamuk priminden dolayı, 900 bin ton lif pamuk çıkacağı söyleniyor. İddia ediyorum Amerika’dan ithal ettiğimiz pamuğun navlununu çiftçiye ekstra pirim olarak ödesek, büyük ölçüde ithalatı keseriz. Adana’da çok büyük ova var. Burada pamuk üretimi şu anda yok denecek kadar az. Fabrikalar boş. Çırçır fabrikaları, yağ fabrikaları bomboş. 2 milyar dolarlık pamuk ithal ediyoruz.”

  • Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre, yerli üretim kromu henüz yerli paslanmaz çelik üretimine dönüştürecek düzeye gelmemesinin temel sebepleri arasında; yatırım için gerekli hammadde arzının Türkiye’deki yetersizliği, aşırı enerji kullanımının getireceği maliyet ve yüksek yatırım tutarından kaynaklanan işletme geri dönüş ve amortisman süreleri yer alıyor.
KGF DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

“KGF ekonomi için dünyada yapılabilecek en önemli şey” diyen Başkan Zeki Kıvanç, söz konu kredilerin Adana’ya yaradığını vurguladı. Verilen desteklerle 1 milyon 300 bin yeni iş başı yaptığını hatırlatan Kıvanç, şunları kaydetti: “Eğer 15 Temmuz sonrasındaki bankacılık ve sanayi krizi çözülmeseydi, sanayicinin finansmana ulaşımı sağlanmasaydı işsizlik artardı. Bugün işsizlik maaşı 800-1400 TL arasında. Ne oldu? İhracat yüzde 10 arttı. Büyüme yüzde 6’lara geldi. Bu tek taşla 10 tane kuşu vurmak demek.”

TEŞVİKLER DEVAM ETMELİ

Bu yıl verilen desteklerin gelecek yıl da verilmesi önerisinde bulunan Zeki Kıvanç, taleplerini Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci’ye ilettiklerini belirterek şunları söylüyor: “Teşvikleri devam ettirelim dedim. Biz talep ettik. Sanayici olarak bunu istiyoruz. Bu sene yapılan bu ekstra teşviklerle Türkiye’de birçok sanayici yatırım yaptı. Vergi ödemektense çıkan vergisi varsa, en azından makinamı yenileyim diye bölgemizde yeniden tesis açıp yatırım yapan sanayiciler oldu. Üretimini artırdı. 2018’de de devam etmesini istiyoruz."

#Türkiye
#Ekonomi
#Maden
#Krom
#Zeki Kıvanç
6 yıl önce