|

Zeytinyağındaki aşırı fiyat artışına tepki

Zeytinyağındaki aşırı fiyat artışı nedeniyle tüketimin azalmaya başladığını vurgulayan Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Semerci, "Zeytinyağı fiyatı 8 avro gibi fiyatlara erişmeye başladı. Üreticide öyle bir beklenti var ki '25-30 lira olacak' diye. Peki kime yedireceğiz bunu?" diyerek tepki gösterdi.

Yeni Şafak
11:24 - 6/12/2015 Pazar
Güncelleme: 09:47 - 6/12/2015 Pazar
AA

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, zeytinyağının litresinin 8 avroya varan fiyatlara ulaşmasının tüketimde azalmaya yol açtığını belirterek "Üreticide öyle bir beklenti var ki '25-30 lira olacak' diye. Peki kime yedireceğiz bunu?" dedi.



Semerci, Edremit Körfezi'nde bu yıl zeytin rekoltesinin bir miktar az olduğunu ancak belli bir rakımın üzerindeki bölgelerde umulanın üzerinde üretim ve ürün kalitesine ulaşıldığını söyledi.



Mehmet Semerci, zeytinyağındaki senaryoların son 2-3 yıldır farklılaşmaya başladığına dikkati çekerek şöyle konuştu:



"Bizim 'Her eve, yuvaya girsin, her çocuk kullansın' dediğimiz zeytinyağının tüketimi, maalesef fiyatlarından dolayı azalmaya başladı. Zeytinyağı fiyatı 4 dolar olduğu zaman üreticiyi son derece memnun eden, tüketicinin de kullanabildiği ürün idi. Günümüzde bakıyoruz ki son tüketici zeytinyağına 8 avro gibi fiyatlara erişmeye başladı. Dünyanın hiçbir yerinde 8 avro gibi bir fiyat, zeytinyağı için üretici ülkelerin hiçbirisinde yok ama maalesef bizim ülkemizde oldu."



Fiyat seviyesinin, bu kaliteli, sağlık iksiri ürünün kullanımını azalttığını vurgulayan Semerci, "Fiyatlar o kadar yükseldi ki normal gelire sahip vatandaş artık zeytinyağını evinde ya hiç kullanmaz ya da çok çok az kullanır oldu" dedi.



"Bu, bizim istemediğimiz bir durum"


Semerci, üretici için kısa vadede güzel görünen yüksek fiyatların, uzun soluklu düşünüldüğünde pek hoş olmayacağının görüleceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Çünkü sizin 8 avroluk yağınızı eğer 1,5-2 avrolara başka bitkisel yağlarla insanlar ikame edebiliyorsa, değiştirebiliyorsa zaman içinde ekonomik şartlardan dolayı bu üründen vazgeçtiğini göreceksiniz. Bu da bizim istemediğimiz bir durum. Hakikaten biz 2 dolara, 2 avroya yağ sattığımız zaman üretici son derece mağdurdu. Yani kendi maliyetine, kendi mal ettiği fiyatlara zeytinyağı satıyordu. Acınacak durumdaydık. Ancak bu fiyatlar, son derece tatmin edici olmakla birlikte tüketici açısından da çok yönlü düşündüğümüz zaman ilerisi için pek parlak ve güzel zamanları bize vadetmiyor."



Bugün kişi başı 2 litreye çıkarılan zeytinyağı tüketim hacmi, tekrar 700 gramlara döndüğü zaman, bu ürünün Türkiye'de tüketilmesinin mümkün olamayacağını vurgulayan Semerci, böyle bir durumda üreticinin ürününün de para etmeyeceğini dile getirdi.



Semerci, şunları kaydetti:



"Maksimum 20 liradan tüketicinin zeytinyağına ulaşması lazım. 'Maksimum' diyorum. Bu üreticiyi de memnun eder, tüketici de daha fazla kullanabilir. Ama üreticide öyle bir beklenti var ki '25-30 lira olacak' diye. Peki kime yedireceğiz bunu? İnsanlar evinde 5 litre yağ kullanıyorsa ve 5 litre yağ için ayda 150-200 lira bir rakam ödemeye kalkarlarsa 'Bu işin sonu ne olur? demezler. Giderler tenekesi 25 liralık ayçiçek yağıyla veya farklı bir başka bitkisel yağ ile bunu ikame ederler. Yani değiştirebilirler ve bizim 'Bunu değiştirebilirler' dediğimiz nokta zeytinyağı için en tehlikeli noktadır."

#Zeytinyağı
#Fiyat artışı
#Edremit Körfezi
#Balikesir
8 yıl önce