|

Deprem özelleri yıktı devlet projesi revaçta

Deprem sonrasında İzmit halkı müteahhitlerin yapmak istedikleri konutlara rağbet etmeyince, yaklaşık 100 bin konut açığı oluştu. Konut arzını sağlama görevi de kamuya kaldı

00:00 - 26/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 00:43 - 26/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Deprem özelleri yıktı devlet projesi revaçta
Deprem özelleri yıktı devlet projesi revaçta

17 Ağustos depreminde en büyük yarayı alan İzmit’te, halkın müteahhitlere güveni kalmayınca, konut açığını kapatmak belediyeye düştü. İzmit’te depremden sonra yaklaşık 100 bin konut açığı oluşurken, bu güne kadar 2 bin 2 bin 500 civarında konut yapılabildi. İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin kentin konut sorununun çözümü için bir yıl önce kurduğu Kent Konut, kentin vizyonunu değiştirecek projeler için düğmeye bastı. 3 büyük projeye birden imza atan Kent Konut, ketsel dönüşüm projesi ile de tüm Türkiye’ye örnek olmak istiyor. Kent Konut, 5 yılda 20 bin konut üretmeyi hedefliyor.

Kent Konut Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Karadağ, halkın deprem sonrasında özel firmalara güveni kalmadığı için konut arzını sağlama görevinin kendilerine düştüğünü söyledi. Depremde İzmit’te 30 bin binanın yıkıldığını, 40 binin üzerinde binanın da orta ve ağır hasarlı olduğunu hatırlatan Karadağ, Erenler, Ceditler ve Topçular mahallerinde yaklaşık 200 dönümlük bir alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilerek, yeniden yapılandırıldığını kaydetti. Yer sahibine isterse parasını, isterse geri ödemesiz ya da indirimli olarak daire verdiklerini belirten Karadağ, “Kocaeli’ndeki kentsel dönüşümü incelemek üzere Hollanda’dan gelen heyet, bize teşekkür ederek ayrıldı. Kentsel dönüşüm için tüm Türkiye’ye örnek olacağız” dedi.

‘BÖLGENİN DEĞERİNİ ARTTIRIYORUZ’

Özel sektörün yaptığı konutlara talep olmadığı için müteahhitlerin bölgede proje üretmekten kaçındığını ileri süren Karadağ, şöyle konuştu:

“Fakat son 3 yıl içerisindeki siyasi ve ekonomik istikrar özel sektörü de cesaretlendirdi. Biz bölgenin değerini arttırıyoruz. Sonrasında özel sektörün projeleri de gelecektir. Bölgede değerin yükselmesiyle birlikte TOKİ’nin hasılat paylaşımı modelleri gibi lüks konutlar da gündeme gelebilir.” Karadağ, halkın talebi doğrultusunda, Karadağ, Gebze’de, Çayırova’da, Şekerpınar’da, Dilovası’nda, Derince’de, Gölcük’te, Yuvacık’ta yeni toplu konut alanları ve uydu kent modelleri oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.

Beyaz yakalılar için konut üretecek

Milli gelire bakıldığında İzmit halkının, Lüksemburg’daki insanların satın alma gücüne eşit olduğunu belirten Karadağ, Türkiye’nin dev sanayi kuruluşlarının İzmit’te olmasına rağmen, orada çalışan insanlara uygun konut üretilemediği için, şehrin üretilen katma değerden nasibini alamadığını kaydetti. Bu sanayi kuruluşlarındaki üst düzey yöneticilerin, beyaz yakalıların uygun konut alanları olmadığı için İzmit’te oturmadığının altını çizen Karadağ, Kent Konut’un projelerine özellikle bu kesimden daha çok talep geldiğini söyledi.


18 yıl önce