|

Fırat Kalkanı nedir? TSK operasyonda neden Fırat Kalkanı ismi verildi?

Fırat Kalkanı nedir? Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları Keklice köyünü ele geçirdi. Peki TSK operasyonda neden Fırat Kalkanı ismi verildi? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
16:53 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:57 - 24/08/2016 Çarşamba
Diğer

TSK operasyonda neden Fırat Kalkanı ismi verildi? Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, sabaha karşı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ militanlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekat güvenli biçimde devam ediyor. ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice köyünü, zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ'ten aldı. Keklice köyüne yerleşen ÖSO buradan doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için köyün çevre güvenliğini oluşturuyor. TSK da Cerablus bölgesindeki DAEŞ hedeflerini savaş uçakları ve obüs toplarıyla ateş altında tutmayı sürdürüyor. ÖSO güçlerinin zırhlı birlikler eşliğinde Cerablus merkezine doğru hareket etmesi bekleniyor.



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, "Vatanımıza ve vatandaşlarımıza yapılan her türlü saldırıya gereken cevabı vermemiz gerekiyor. Hükümetimiz, Fırat Kalkanı Operasyonu ile bu hakkını kullanıyor." ifadelerini kullandı.



Yorgancılar, yazılı açıklamasında, DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu'nu değerlendirdi. Türkiye'nin güney sınırındaki kentlerde bugüne DAEŞ tarafıdan saldırılar gerçekleştirildiğini anımsatan Yorgancılar, "Suriye'de bütün barış çağrılarına rağmen gerçekleşen saldırılarda masum vatandaşlarımız öldü. Maalesef roket saldırıları, canlı bombalar, havan saldırıları devam etti." değerlendirmesinde bulundu.



Türkiye'nin söz konusu operasyonla kendi güvenliğini sağlamayı amaçladığını vurgulayan Yorgancılar, "Vatanımıza ve vatandaşlarımıza yapılan her türlü saldırıya gereken cevabı vermemiz gerekiyor. Hükümetimiz, Fırat Kalkanı Operasyonu ile bu hakkını kullanıyor. Topraklarımıza ve vatandaşlarımıza yapılan bu saldırıları seyredemeyiz. Bu operasyon bir savaş değildir, biz bunu yapılması gereken bir temizlik harekatı olarak görüyoruz. Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini sağlama adına yaptığı bir müdahaledir." ifadelerini kullandı.



İzmir Ticaret Borsası Başkanı (İTB) Işınsu Kestelli de operasyonu "nefsi müdafaa" olarak gördüklerine belirterek, şunları kaydetti:



"Çünkü geçen yılın temmuz ayından bu yana yaşadığımız bütün güvenlik problemleri Suriye'yi işaret ediyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, Suriye'de olanları kendi iç işlerimizden bağımsız düşünemeyecek noktadayız. Bu gelişmenin bir ekonomik sonucu olur mu? Doğrusu siyaset, dış politika ve ekonomide pek çok yansıması olur. Ama bu tür olağanüstü dönemler, üç kuruşun hesabının yapılacağı dönemler değildir. Önemli olan, artık içimize de işleyen çevremizdeki ateş çemberinin bir an evvel sönmesidir. Bölgede sağlanacak huzur, güven ve istikrarın getirisi, bugün risk almamakla elde edilecek geçici kazanımdan çok daha yüksek olacaktır."



'Fırat Kalkanı'ndaki mesaj nedir?


Türkiye'nin Cerablus operasyonuna 'Fırat Kalkanı' ismini vermesi PYD ve YPG'ye mesaj olarak yorumlandı.Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar Suriye sınırını geçti. Cerablus bölgesinin IŞİD'ten temizlenmesi için yapılan askeri harekâta 'Fırat Kalkanı' ismi verildi. OPerasyona verilen ismin PYD ve YPG'ye mesaj olduğu belirtiliyor.Türkiye, Fırat'ın batısını 'kırmızı çizgi' olarak ilan etmişti.



''KIRMIZI ÇİZGİMİZ''


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin "kırmızı çizgimiz" dediği Fırat'ın batısında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla ilgili şunları söylemişti:

"Fırat'ın doğusunda YPG'liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG'li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyo

r.




#Fırat Kalkanı
#DAEŞ
#PKK
#Suriye
#Cerablus
8 yıl önce