|

'O futbolcu galiba ruh hastası'

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Sporda Psikososyal Alanlar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferudun Dorak, Aydın'daki amatör maçta rakibinin yüzüne tekme atan futbolcuyla ilgili olarak, "Bu kişinin normal bir insan olmadığını düşünüyorum" dedi.

Yeni Şafak
14:21 - 22/12/2015 Salı
Güncelleme: 12:25 - 22/12/2015 Salı
AA

Dorak, Aydın 1. Amatör Ligi'ndeki Dallıcaspor-Nazilli Sanayispor maçındaki futbolcu Mehmet Değirmenci'nin rakibine yaptığı hareketin olağan değerlendirilemeyeceğini söyledi.



Normal bir insanın böyle bir davranış sergilemeyeceğini anlatan Dorak, şunları kaydetti: "Bu kişinin yüksek şiddetle öfke denetimini yapamadığı gözüküyor. Bazı şeyleri başaramadığı için bir tür dışa yansıma gerçekleşiyor. Ben bu kişinin normal bir insan olmadığını düşünüyorum. Maçlarda bazı sertlikler yaşanıyor. Belki dünkü olaydaki gibi rakibini kafasına vurmuyorlar ama futbolcular öfke kontrolü problemi yaşıyor. Bence bütün takımlarda psikolog olması gerekiyor. Öfke kontrolünün denetlenmesi lazım."




Dorak, sporcuların yaşadıkları stresle bazen her şeyi göze alabildiğini belirterek, "Dünkü kişi bir ruh hastası galiba. Rakibine ilk attığı tekme de bana göre normal değildi. Spor dışı bir hareketti. Nasıl bir intikam duygusu, ona bakmak lazım" dedi.


Futbol, basketbol ve hentbol gibi sporlarda aşırı sertliklere izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Dorak, "Bu tarz hareketlere büyük cezalar verilmesi gerekiyor" diye konuştu.



'Olayı öfke kontrol kaybı diye değerlendiremeyiz'

Uzman Psikolog Nadire Günak ise futbolcunun rakibine yaptığı harekette düşmanca bir tutum olduğunu söyledi.


Bu hareketin öfke kontrol kaybının ötesinde olduğunu savunan Günak, "Futbolcu kırmızı kart gördükten sonra rakibinin yüzüne tekme atıyor, belirgin şekilde düşmanca bir davranış var. Olayı salt öfke kontrol kaybı diye değerlendiremeyiz" diye konuştu.

#Futbol
#amatör maç
#Doç. Dr. Ferudun Dorak
#aydın
#nazilli sanayispor
8 yıl önce