|

Bel ağrısı yaşam kalitesini etkiliyor

Bel ağrısı günümüzde birçok insanın şikayet ettiği bir rahatsızlık. Hareketsizlik, aşırı kilo, masa başı çalışma, stres bel ve boyun ağrılarına neden olan faktörler arasında. Artan bel ve boyun ağrılarıyla beraber hayat kalitesi düşüyor. Uzman Doktor Gülten Tan, kilo kontrolüne dikkat edilmesini ve hareketsiz hayat yerine egzersiz yapılan bir yaşam tavsiye ediyor.

Yeni Şafak
12:07 - 18/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:10 - 18/07/2016 Pazartesi
IHA
Bel ağrısı artık her yaş grubunda görülen bir hastalık haline geldi.
Bel ağrısı artık her yaş grubunda görülen bir hastalık haline geldi.

Uzmanlar, stres, hareketsiz yaşam, aşırı kilo alımı ve ofis tarzı çalışma şeklinin bel ve boyun ağrılarına neden olduğunu ifade etti.


Fizik Tedavi Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Gülten Tan, bel ağrısının en sık iş gücü kaybına neden olan rahatsızlıkların başında geldiğini belirterek, kronikleşen bel ağrılarının hayat kalitesini düşürdüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr.Tan, “Bel ağrıları günümüzde çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında geliyor. İnsanların yüzde 60-80'i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle öncelikle hastanın bu yönde eğitilmesi gerekmektedir. Bel ağrısının tedavisinde amaç ağrının giderilmesi ve tekrar oluşmasının önlenmesidir" dedi.



Fıtık sanılabiliyor


Bel ağrısının başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabildiğini kaydeden Yrd. Doç.Dr. Tan, “Özellikle yoğun iş yaşamındaki kişilerin gün içinde yaşadığı stres bel ağrısına neden olabilir. Bel ağrısı günlük hareketleri kısıtlayarak, ayakta durmayı, yürümeyi ve oturmayı bile zorlaştırabiliyor. Bu şikayeti yaşayanlar genelde fıtıktan şüpheleniyor ancak bel ağrısının başka bir çok nedeni olabilmektedir. Ağrı derecesi kişiden kişiye göre değişir ve sadece ağrıdan yola çıkarak tanı koymak zordur" diye konuştu.






Formunuzu koruyun


Bazı mesleklerin bel ağrısına neden olabildiğini kaydeden Yrd. Doç.Dr.Tan, “Bel ağrısı en sık fabrika ve benzeri yerlerde çalışanlar, sağlık elemanları, itfaiyeciler, otobüs ve kamyon şoförleri ile ofis çalışanlarında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hastaya çalışma ve dinlenme sırasında omurgaya binen yükün azaltılması, belini daha iyi tanıması ile genel vücut formunu ve duruşunu düzeltme konularında bilgiler verilmelidir" dedi.



Hekime başvurun


Fizik Tedavi Uzmanı Yrd. Doç.Dr.Tan, şunları söyledi:



“Günlük yaşamda ağrı oluşturan pozisyonlardan kaçınmak, ayakta veya otururken duruş pozisyonuna dikkat etmek, ağırlıkları doğru biçimde kaldırmak ve taşımak ile doğru yatak seçmek ve gövde kaslarını geliştirmek bel ağrısının yaşanmasını önlemektedir. Altı haftadan uzun süren ağrılarda kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmak yerine uzman hekimlere başvurulmalıdır. Yanlış bir hareket veya ilaç kullanımı dönüşü olmayan sağlık problemlerine neden olabilir."






#Gülten Tan
#Fizik Tedavi
8 yıl önce
default-profile-img