|

Dünyanın en uzun kadınları Letonyalı

Dünyanın en uzun erkeklerinin Hollandalı, en uzun kadınlarının da Letonyalı olduğu ortaya çıktı. Imperial College London araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmaya göre en uzun erkeklerin boy ortalaması 1.83 iken en uzun kadınların boy ortalaması 1.70 olarak belirlendi. Uzmanlar uzun boya sahip olma konusunda annenin hamileyken sağlıklı ve düzenli beslenmesinin de etkili olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
12:02 - 26/07/2016 Salı
Güncelleme: 09:10 - 26/07/2016 Salı
AA
Letonyalı kadınlar dünyanın en uzun kadın boyu ortalamasına sahip.
Letonyalı kadınlar dünyanın en uzun kadın boyu ortalamasına sahip.

Imperial College London araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma, ortalama boy uzunluğu 183 santimetre olan Hollandalı erkeklerin dünyanın en uzun erkekleri, 170 santimetrelik boy ortalamasına sahip Letonyalı kadınların da dünyanın en uzun kadınları olduğunu ortaya koydu.



Bilim adamlarının 1914'ten bu yana 187 ülkedeki verilere dayanarak hazırladığı çalışmada, Hollanda'dan sonra dünyanın en uzun erkeklerinin sırasıyla Belçika, Estonya, Letonya, Danimarka, Bosna-Hersek, İzlanda ve Çek Cumhuriyeti'nde bulunduğu bildirildi. Letonya'dan sonra en uzun kadınların da Hollanda, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Slovakya, Danimarka, Litvanya, Belarus ve Ukrayna'da bulunuyor.



Çalışmada, 160 santimetre boy ortalamasıyla dünyanın en kısa erkeklerinin Doğu Timor'da, 149 santimetre ortalamayla en kısa kadınların da Guatemala'da yaşadığı belirtildi.



Hamilelik sırasındaki beslenme etkili


Araştırmacılardan Majid Ezzati, Hollandalı erkeklerin boylarının uzunluğuyla ilgili yaptığı açıklamada, boy uzunluğunda genlerin ve sağlıklı beslenmenin çok önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ezzati, hamilelik sırasında annenin sağlığı ve beslenmesinin de boy uzunluğunda etkili olduğunu ifade etti.



Çalışma uzun boylu insanların ortalama yaşam süresinin kısa boylulara göre daha uzun olduğunu da ortaya çıkardı. Uzun boylu insanlarda bağırsak, meme ve yumurtalık kanseri ise kısa boylulara göre daha sık görülüyor.



Araştırmanın sonuçları "eLife" dergisinde yayımlandı.



#Hollanda
#Letonya
8 yıl önce