|

10 başlıkta çözüm

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Merkel'le Suriye krizini görüştü. Görüşmelerinin ardından ortak açıklama yapan iki lider 10 önemli başlıkta Almanya ve Türkiye'nin ortak hareket etme konusunda anlaştığını belirtti.

Yeni Şafak
14:25 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:32 - 8/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel'i resmi törenle karşıladı.



Çankaya Köşkü'ndeki törende, iki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardındanMerkel, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı. Davutoğlu veMerkel, resmi heyetlerini birbirlerine takdim etmelerinin ardından Köşk'e girişlerinde el sıkışarak gazetecilere poz verdi.



Daha sonra Köşk'ün balkonuna çıkan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Merkelkısa bir süre Ankara'yı izledi. Davutoğlu, Merkel'e Başkent'i anlatarak, Anıtkabir'i ve bazı binaları gösterdi. Merkel'in, Ankara'nın nüfusunu sorması üzerine Başbakan Davutoğlu, kentin yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip olduğunu söyledi.



10
başlıkta ortak hareket


Görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklaması yaptı. Davutoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Suriyeli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacağız ama kimse 'Türkiye nasıl olsa Suriyelileri alıyor' diye Rusya'nın saldırılarını maruz göremez. Kimse, Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez. Sınırımızda 30 bine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Sayın Merkel, meselenin sadece Türkiye'nin meselesi olmadığını defalarca söyledi. Kendisine bu nedenle teşekkür ediyorum.



10 önemli başlıkta Almanya ile ortak hareket etme konusunda anlaştık. AFAD ve Almanya yardım kuruluşunun şu an Türkiye sınırındaki Suriyeli mültecilere yardım etme noktasında bir araya gelinecek. Bakanlar Kurulu'nda özel bir başlıkla ele almıştık. İnsan kaçakçılığının önüne geçmek için yoğun bir operasyon yapıyoruz. Sahte can yeleği üretenlere yönelik operasyonlarımız artarak devam ediyor. Almanya ve Türkiye Frontex'in daha yoğun çaılşması için çaba sarf edecek. Suriyeli mültecilerin acıları üzerinden istismar yapmak isteyenler var. Suriyeli olmamalarına rağmen mülteci olmamalarına rağmen bu hattı kullananlara yönelik adımlar atılacak. Suriyeli mültecilere yardım etmek için 3 milyar euronun kullanımı için adımlar atıldı. Suriye'den gelen mülteciler NATO'nun da gündeminde.



NATO
devreye girebilir


Yoğun bir operasyon yapılıyor biz insansan kaçakçılığını insanlık suçu olarak görüyoruz, teröre eşdeğer bir suç olarak görüyoruz. Son günlerde sahte bot ve sahte can yeleği satan bazı işletmelere karşı seri operasyonlar yaptık ve bunlar aratarak devam edecek. Bu konuda bütün bu güzergah üzerinde ortak çalışmaları artıracağız. İki tarafta da insan kaçakçılığını dağıtabilmek için ortak hareket edilecek.



Suriye mültecileri konusunda NATO'nun da devreye girmesi konusunda Türkiye ve Almanya ortak çaba sarf edecek.



Şırnak Valiliğinin yaptığı açıklamaya itibar edilsin


Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi.



"Biz o tedbirleri alırız
"



Bilinsin ki Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa standartlarında bir demokrasidir. Avrupa standartlarında bir demokrasi teröre karşı hangi tedbirleri alıyorsa biz o tedbirleri alırız. Bu konuda gelecek eleştirileri dinleriz ama bizim için en kutsal şey, vatandaşlarımızın can, mal, namus ve genel insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Cizre ve Silopi'de yürüyen operasyonlar, yanı başında hiçbir devlet otoritesi kalmamış bir bölgeden sızan teröristlere karşı yürüyen faaliyetlerdir. Dünyanın hiçbir yerinde, demokratik bir ülke, halkına hesap veren bir ülke, ülkesinin bir bölgesinde, bir başka silahlı grubun bulunmasına müsamaha göstermez. Demokrasilerde güç kullanma yetkisi, sadece ve sadece halka hesap vermek durumunda olan meşru güvenlik güçlerindedir.





Merkel'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Londra'da çok başarılı bir konferans geçirdik. Yardım etme kararı almıştık. Binlerce insan acı içinde kıvranıyor ve bombalı saldırılara maruz kaldırıyor. Rusya'da kabul etmişti BM bildirgesini her tarafın sivillere karşı bütün operasyonları durduracağını bombalama yapılmaması konusunda mutabık kalınmıştı ve insanı yardım konusunda. Bu Rusya tarafından da imzalanmıştı. Alman Teknik Yardım Kuruluşu bu konuda yardım edecek. Bununla ilgili Alman üstüne düşeni yapmaya hazırdır.



"Biz artık ortak sorumluluk taşıyoruz
"


Türkiye ve Yunanistan arasında bir göç yaşanmaktadır. Emniyet güçleri arasında bir işbirliği söz konusu olacaktır. Özellikle insan kaçakçıları söz konusu olduğunda işbirliği sonucunda bunların ortaya çıkarıldığını gördük. Türk Sahil Kuvvetlerini nasıl destekleyebiliriz. Birlikte bir mücadele söz konusu olabilir mi? Bu konulara baktık. Özellikle denizlerde izlemenin geliştirilmesi gerek. Mültecilerin yeniden evlerine dönmesi konusu var. Yunanistan adalarına gelenlerin sadece yüzde 45'i Suriye'den gelmekteydi. Biz yasadışı göçü engellemek istiyorsak. Yasal olarak göçmenleri kabul etmek zorundayız. Yasal yönden böyle bir göçe imkan vermek istiyoruz. Çocuklar okula gitmek zorunda, Bürüksel 'de de ilk projeleri değerlendirmek istiyoruz ve paranın biran önce akmasını istiyoruz. Gördüğünüz üzere çok yoğun konularımız var.



AB Türkiye arasındaki eylem planı Türkiye'yi yalnız bırakmama yönünde bir çalışmadır. Mülteciler için bir proje tanımlanmıştır. Türkiye'nin işlerini kolaylaştırma konusunda çalışma. Biz tatbiki ne şekilde görev dağılımı yapacağımızı bunu aramızda konuşacağız. Önümüzdeki haftalardan itibaren nasıl hareket edeceğimizi ortaya koyacağız. İşbirliği söz konusu, gönüllü olan bazı ülkeler var ve bu konuda bazı adımlar atacaktır. Türkiye'de bunu söyleyebiliriz biz artık ortak sorumluluk taşıyoruz. Yardım kuruluşumuz da AFAD'la birlikte işbirliği yapacak.




#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Almanya Başbakanı Angela Merkel
#Çankaya Köşkü
8 yıl önce