|

100 mülteci çocuktan 98'i okula gidiyor

Gaziantep, Suriyeli mültecilere sağladıkları yaşam imkânları dolayısıyla Nobel’e aday oldu. Bu başarının hikayesini Yeni Şafak’a anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Halep’te bir çocuk okusaydı, okula gitme oranı yüzde 85’ti. Biz bu çocuğu, yüzde 98’le sistem içine dahil ettik” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2016 Salı
Güncelleme: 01:16 - 1/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Fatma ŞahinTürkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon Suriyelinin, 350 bini Gaziantep'te yaşıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, okul çağındaki çocukların yüzde 98'ini okullaştırdığı için bu sene Nobel'e başvurdu. Yaptıkları çalışmalarla rol model olan ilin çalışmalarını, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yeni Şafak'a anlattı. Şahin, “107 bin çocuğun sistemin içine girmesi gerekiyor. Bu 3 bin çocuk sayısı 70 bine çıktı bir yılda. Yüzde 70'i yakaladık, daha da önemlisi bu sene okula gitmesi gereken çocukların yüzde 98'i okula başladı. Halep'te bir çocuk okusaydı, okula gitme oranı yüzde 85'ti. Biz bu çocuğu aldık, yüzde 98'le sistem içine dahil ettik" diye konuştu.





ANTEP'E 50 BİN KONUT YAPILIYOR


Göç sonrasında şehrin en önemli sorunlarından birinin istihdam olduğunu söyleyen Şahin, “TOKİ şimdi 50 bin konut için çalışmaya başladı. 250 bin kişinin yaşayacağı bir şehir kuruyoruz. Eğer biz bu tedbirleri almasaydık bu şehirde bu kadar adaptasyonu, entegrasyonu sağlamak mümkün olmazdı" dedi.



KAPI KAPI DOLAŞMASINA GEREK YOK


Sağlık hizmetlerinden tüm mültecilerin istifade etmeye başladığını aktaran Şahin, şöyle konuştu: “Doğumhane, ameliyathane ve yeni ek bina açtık. Kadın ve çocuklara psiko-sosyal destek amacıyla birçok sağlık alanında imkanlar tanındı. Bu şehirde yaşamaları için gerekli bütün imkan ve kaynakaları kullandık. Sağlıkla ilgili bir problemi olduğunda, hukuki bir desteğe ihtiyaç varsa veya İşkur'dan bir çalışmayla ilgili danışmana ihtiyaç varsa hemen bilgiye ulaşacağı bir koordinasyon merkezi hazırladık" dedi.



'Yaratıcı şehirler arasına girdik'


Gaziantep geçtiğimiz Aralık ayında gastronomi dalında, UNESCO'nun “Yaratıcı Şehirler Ağına” girdi. Şahin, mahalli mutfakların önemine de değindi. UNESCO'nun oluşturduğu Yaratıcı Şehirler Ağı adı altında yaklaşık 116 ülkenin katılımıyla özellikle en çok kültürel miras üzerine çalışma yapılacak bir yapı oluşturulduğunu söyleyen Şahin, “Projemizi haziranda UNESCO'ya teslim ettik ve ardından yapı çalışması başladı. UNESCO'nun ana binasında Dede Korkut günlerinde Gaziantep mutfağını tanıttık. İyi bir lobi çalışması yaptıktan sonra, 116 ülke oy kullandı. Gaziantep, bu alanda Türkiye'nin öncü şehri sıfatını da ayrıca elde etti. Dünyanın lezzet başkenti olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.


#Gaziantep
#Suriyeli mülteciler
#Nobel
#Fatma Şahin
8 yıl önce