|

12 Kasım AB sendromu

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne sunduğu Ulusal Program'da yer alan kısa vadeli taahhütlerin yerine getirilememesi, hükümeti "12 Kasım sendromu"na soktu.

Yeni Şafak
00:00 - 3/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 20:53 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Avrupa Birliği ülkelerinin 12 Kasım'da açıklayacakları aday ülkelerle ilgili izleme raporu, ekonomik krizler ve yolsuzluk soruşturmalarıyla başı dertte olan hükümet için yeni bir sıkıntı kaynağı oldu. Bir yıl içinde yerine getirilmesi gereken ekonomik, siyasal ve sosyal uyum değişiklikleri konusunda aradan geçen 6 ay içinde tatmin edici bir adım atılmadı. Ekonomik krizler ve yolsuzluklarla sarsılan hükümeti, şimdi de AB'ye verilen taahhütlerin yerine getirilememiş olması nedeniyle zor günler bekliyor.



Öte yandan Anayasa değişiklik paketinin, FP'nin kapatılmasından sonra değişen aritmetik nedeniyle Meclis'ten geçmesinin zor görünmesi de hükümet ortaklarını endişelendiriyor. Hükümetin bu endişesini dile getiren Devlet Bakanı Nejat Arseven, "Kasım ayında yapılacak değerlendirme toplantısına yapacağımız işleri gerçekleştirmiş olarak girmek zorundayız ki o değerlendirme toplantısına Türkiye girebilsin" dedi.



Güney Kıbrıs bile bizden önde


Türkiye hariç Güney Kıbrıs de dahil tüm aday ülkelerin ulusal programlarında belirtilen tüm taahhütlerini yerine getirdiklerine işaret eden Nejat Arseven, "Ancak ekonomik ve sosyal reformları gerçekleştirmiş ülkeleri muhatap kabul ediyorlar. Süreç işliyor, Türkiye ya bu değişiklikleri yerine getirecek, ya da binemediği treni bugün de seyredecek. Aday ülkelerde, müzakere sürecine başlamayan sadece Türkiye var" diye konuştu.



Hükümetin, kısa vadeli taahhütleri için yasal değişikliklere de gidilmesi gerekiyor. Ancak Anayasa değişiklik paketinin bile Meclis'ten geçirilmediğine işaret edilirken, yasal değişiklikler için geriye kalan 6 aylık sürenin yetmeyeceği vurgulanıyor. Meclis'in 17 Eylül'de toplanarak görüşmeye başlaması beklenen Anayasa değişiklik paketi, kısa vadedi taahhütlerin yalnızca bir bölümünü içeriyor.



#Avrupa Birliği
#Güney Kıbrıs
#"12 Kasım sendromu"
#Ulusal Program
23 yıl önce