|

18 Mart mesaisi

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı için hazırlıklar sürüyor. Örgü bebek ile el işi hediyelik eşyalar yapan kadınlarsa, bölgeyi ziyaret edeceklere satmak için ürünlerini yetiştirmeye çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:49 - 16/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
18 Mart mesaisi
18 Mart mesaisi

Gelibolu Yarımadası'ndaki köylerde yaşayan bazı kadınlar, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı kapsamında bölgeye gelecek ziyaretçilere satmak üzere örgü bebek ve el işi hediyelikler hazırlıyor. Kadınların evleri ve satış yaptığı standlarda el emeği göz nuruyla hazırladığı örgü bebekler ile “Çanakkale hatırası” hırka, havlu işlemesi ve patik gibi diğer el işi hediyelikler, son yıllarda bölgeyle özdeşleşen ürünler arasında yer alıyor. İçi elyafla doldurularak hazırlanan, büyüklüğüne göre 10 ila 50 liradan satışa sunulan bebekler, tarihi yarımadaya gelen ziyaretçilerden ilgi görüyor.



BU BEBEKLER GEÇİM KAYNAĞIM


Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19. Tümen'e 1915 yılında ev sahipliği yapan Eceabat ilçesi Bigalı köyündeki kadınlardan Zehra Kocadallı (65), eşini 6 yıl önce kaybettikten sonra komşusundan gördüğü bebek yapımıyla ilgilenmeye başladığını söyledi. Ürettiği bebeklerin ziyaretçiler tarafından hediyelik olarak alındığını belirten Kocadallı, “Bebeklere yoğun talep var, sürekli örüyorum. Bu, geçim kaynağım oldu. Bu yıl çok satılacağını düşünerek çok fazla bebek ördüm, halen de örmeye devam ediyorum. Yaklaşık 200 bebek ile çok sayıda hırka ve patik de ördüm. Ürettiğim bebekleri 'torunlarım' diye seviyorum. Herkesi gelip buraları görmeye ve bebeklerimizi almaya davet ediyoruz” diye konuştu. Alçıtepe köyünden Sevgi Tutmaz da yaklaşık 15 yıl önce bebek ile diğer hediyeliklerden örmeye başladığını, gün geçtikçe değişik çeşitler ürettiklerini ifade etti.







Kıştan beri hazırlanıyoruz


Bigalı köyünde yaşayan Suna Barış ise 7 yıldır işini severek yaptığını anlatarak, “Günde 1-2 bebek anca örüyoruz. Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü için hazırlıklarımız kıştan bu yana devam ediyor. Boş zamanlarımı bu bebekleri üreterek geçiriyorum. Yaklaşık 50 bebek ördüm. Ördüğüm bebekler özellikle çocukların ilgisini çekiyor. Bunun yanında ülkemizin kültürüne de katkı sağlıyoruz” dedi. Kadınlar, el emeği göz nuru bebeklerinin hepsini satmayı umuyor.






#Gelibolu
#18 Mart Şehitleri Anma Günü
#Çanakkale
7 yıl önce