|

2 bin kilometrelik yoldan geldi

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bir seranın içindeki tüllere takılı halde bulunan karabaşlı ötleğenin, Slovakya'da halkalandığı belirlendi. Kuşun 2 bin kilometreden uzun bir göç yolu izleyerek, Kumluca'ya kadar geldiği, herhangi bir sağlık problemi olmayan hayvanın tekrar doğaya salacağı açıklandı.

Yeni Şafak
16:05 - 14/02/2017 Salı
Güncelleme: 16:24 - 14/02/2017 Salı
AA
Karabaşlı ötleğende Slovakyalı kuş gözlemcileri tarafından takılmış resmi takip bileziği olduğunu görüldü.
Karabaşlı ötleğende Slovakyalı kuş gözlemcileri tarafından takılmış resmi takip bileziği olduğunu görüldü.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bir serada yakalanan karabaşlı ötleğenin, kuş bilimciler tarafından Slovakya'da halkalandığı tespit edildi.



Kumluca'ya bağlı Göksu Mahallesi'nde sera üretimi yapan Muhammet Kuru, serasının içindeki tüllere takılı şekilde bir kuş yakaladı. Kuru, tüllerden kurtardığı kuşun ayağında halka olduğunu fark edince durumu, Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu ile Antalya Kanarya Severler ve Yetiştirenler Derneği üyesi Aydın Turgut'a bildirdi.



Seraya gelen Turgut, incelediği kuşun "karabaşlı ötleğen" olduğunu söyledi.



Turgut, kuşun ayağında Slovakyalı kuş gözlemcileri tarafından takılmış ve üzerinde, "Slovakia S303324" numaralı resmi takip bileziği olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.



Kuşun 2 bin kilometreden uzun bir göç yolu izleyerek, Kumluca'ya kadar geldiğini belirten Turgut, herhangi bir sağlık problemi olmayan hayvanı tekrar doğaya salacaklarını ifade etti. Turgut, temennilerinin kuşun bundan sonraki göç güzergahını tamamlayıp, sağlıklı bir şekilde, halkalama işleminin yapıldığı Slovakya'ya ulaşması olduğunu dile getirdi.



Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Ornitolog Prof. Dr. Ali Erdoğan, söz konusu kuşun Akdeniz Bölgesi'nde çokça görülen ve kendilerinin de Manavgat'taki istasyonda halkama yaptıkları ötücü bir kuş türü olan karabaşlı ötleğen (Sylvia Atricapilla) olduğunu söyledi.



Bu kuşların özellikle kış aylarını Akdeniz ve Afrika kuşağında geçirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Bu kuş türümüz üremek için ise Slovakya, Polonya gibi daha kuzeydeki ülkelere gidiyorlar. Kuşun ayağındaki halka numarasından Avrupa Kuş Halkalama Merkezine bilgi vereceğim. Bu tür halkalama yapılan kuşların bütün kayıtları burada tutuluyor. Slovakya'daki arkadaşlarımız da böylece bu kuş hakkında bilgi edinmiş olacaklar" dedi.



#Kumluca
#Slovakya
#Karabaşlı ötleğen
#Sylvia Atricapilla
7 yıl önce