|

20 yıl önce gelseydi yine ‘Evet' derdik

16 Nisan’da yapılacak referanduma sayılı günler kala Kahramanmaraş’ı seçim heyecanı sardı. Kentte tüm vatandaşların gündeminde halk oylaması var. AK Parti ve MHP’nin ağırlıklı olduğu kentte halk kararını vermiş durumda. Görüştüğümüz vatandaşlar, “20 sene önce bu teklif gelse yine ‘Evet’ derdik. Kahramanmaraş'tan yüzde 70 oranında evet çıkacak” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:46 - 5/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
20 yıl önce gelseydi yine ‘Evet' derdik​​
20 yıl önce gelseydi yine ‘Evet' derdik​​

Kahramanmaraş’ta vatandaşlar 16 Nisan referandumu hakkındaki düşüncelerini Yeni Şafak ve TVNET’e anlattı. AK Parti ve MHP’nin ağırlıklı olduğu Kahramanmaraş kararını vermiş durumda. Kentte yaklaşık yüzde 70 ‘Evet’ çıkacağını belirten Kahramanmaraşlılar, yeni sistemin Türkiye’ye faydalarına dikkati çekerek, “20 sene önce bu teklif gelse yine ‘Evet’ derdik” diyor. Konuştuğumuz bazı kararsız vatandaşlar ise, 18 maddeyi incelemediklerini söyledi.

ERDOĞAN’A REKOR OY ÇIKMIŞTI

Halk oylamasına sayılı günler kala durağımız, Milli Mücadele’nin timsali Sütçü İmam’ın şehri Kahramanmaraş oldu. Maraşlı Osman Ağa’nın orkideyi salep yaparken tesadüfen keşfettiği dövme dondurması ile ünlü şehir, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye yüzde 71.8, MHP’ye yüzde 12.9 ile destek oldu. Kahramanmaraş’tan AK Parti 7, MHP 1 milletvekili çıkardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 71.48 ile rekor bir oy almıştı.

EVVELİ BÖYLE MİYDİ

AK Parti Hükümeti’nin Türkiye’yi şaha kaldırdığını ifade eden Maraşlı, aksinin olmasını bile hayal etmek istemiyor. “Diğer hükümetleri de gördük” diyen vatandaş AK Parti’nin ülkeyi bitmekten kurtardığına yürekten inanıyor. Kendisi ile konuştuğumuz her bir vatandaş istinasız sözüne ‘evveli böyle miydi” diye başlıyor.

YÜZDE 70 OY ÇIKACAK

Kahramanmaraş’ta yüzde 70 ‘Evet’ çıkacağını belirten Ahmet Ahlaz, “Bu teklif 20 yıl önce yapılsa ben yine ‘Evet’ derdim” diye konuştu. Halkın sağduyusuna güvendiğini kaydeden Ahlaz, “Halk nasıl karar verirse öyle çıktı ve benim oyum da o yönde oldu” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANIMIZA GÜVENİYORUZ

Harun Öztürk, 16 Nisan’da Türkiye’nin geleceği için ‘Evet’ diyeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvendiklerini belirten Öztürk, “Meclis de bunu onaylamış. Biz de destek vereceğiz” dedi. Tek adamlık söyleminin doğru olmadığını dile getiren Öztürk, “Bence öyle bir şey olmaz. Türkiye’ye hizmet için yarışıyor Cumhurbaşkanımız. Öyle bir yapısı ya da düşüncesi yok” diye konuştu. Öztürk, Kahramanmaraş’ta yüzde 70 oranında ‘Evet’ çıkacağını kaydetti ve ildeki MHP’lilerin de referandumu desteklediğini ifade etti.


Kuyrukta çok bekledik

‘Evet’ diyeceğini belirten Hüsne Koç, “Gaz kuyruğunda, ekmek kuyruğunda bekledik. Yemeğim yere döküldü, onları yerden topladım, yıkadım ve yavrularımın ağzına onu verdim. Daha ne sayayım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyduğu sevgiyi dile getiren Koç, “Ölümüne arkasındayız. Onun sayesinde buralara geldik” ifadelerini kullandı.


Halkımız ne derse o olur

‘Evet’ diyeceğini belirten Necati Tekdiş, “Neden ‘Evet” sorusuna ise, “Çünkü biz başka bir lider göremiyoruz ve tek seçeneğimiz ‘Evet’ demek” karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Hayır’ çadırına yaptığı ziyareti değerlendiren Tekdiş, “O tarafı da incitmemek lazım. Halkın kararı. Toplum ne karar verirse o olur” ifadeleri kullandı. Tekdiş ayrıca, Kahramanmaraş’ta yüzde 65 ‘Evet’ çıkacağı tahmininde bulundu.

Dağın arkasını görmek lazım

Berber Mustafa Azparlak, “16 Nisan’da ülkenin bütünlüğü, beraberliği ve refahı için hep beraber son köprü Sırat Köprüsünü geçip huzuru yakalamak için evet diyeceğim” dedi. Azparlak, ufukta bir dağın olduğunu ve o dağın arkasını görmek olduğunu belirtti. Bu sistemin daha faydalı olacağını düşündüğünü söyleyen Azparlak, “Avrupa’ya yem olmak istemiyorum. Onların amacı bizleri parçalamak, bölmek. Bu oyuna gelmemek lazım” diye konuştu.


Huzur istiyoruz

Pamuk şekeri satıcısı Yaşar Kaya, “Millet huzurlu bir hayat yaşasın başka bir şey istemiyoruz” diyor. Tek adamlık ile ilgili söylemlerle ise, “Onu halk seçecek. Böyle bir durumda tek adamlık veya diktatörlük olmaz” ifadelerini kullanıyor.

#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
7 yıl önce