|

2014 üzerinden ittifak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son noktayı koyacağı ittifakta 2014 seçimleri baz alınacak. 30 büyükşehirde iki partinin mevcut sayıları korunup muhalefetin yönetimindeki büyükşehir ve şehirlerde ise AK Parti ve MHP’den kim ikinci ise onun adayı desteklenecek.

Fazlı Şahan
04:00 - 1/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:30 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İttifak görüşmelerini sürdüren heyetin hazırlayacağı rapor sonrası, Erdoğan ve Bahçeli tekrar bir araya gelerek yerel seçimdeki işbirliğinin nihai çerçevesini çizecek.
İttifak görüşmelerini sürdüren heyetin hazırlayacağı rapor sonrası, Erdoğan ve Bahçeli tekrar bir araya gelerek yerel seçimdeki işbirliğinin nihai çerçevesini çizecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçimlerde ittifakta tekrar karar kılmasının ardından görüşmeler genel başkan yardımcıları düzeyinde sürüyor. İki genel başkan yardımcısı arasında yürütülen temaslarda İstanbul, İzmir ve Ankara dışında hangi belediyelerde birlikte hareket edileceği netleştirilmeye çalışılıyor.

AK PARTİ’DEN MHP'YE JEST GÜNDEMDE

Bu kapsamda İstanbul, İzmir ve Ankara’da aday çıkarmayacağını deklare eden MHP’nin yönetiminde bulunan bazı belediyelerde AK Parti’nin aday çıkarmaması bekleniyor. Bu illerin sayısı ve hangileri olacağı müzakereler sonucunda liderlerin önüne konacak formülasyonlarla şekillenecek. Süren ittifak çalışmalarına ilişkin kulislerde yapılan projeksiyonlarda dile getirilen formüller şöyle:

2014 SEÇİM SONUÇLARI BAZ ALINACAK

Buna göre, 2014 seçimlerinin baz alınacağı ittifakta büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerin sonuçları üzerinden çalışmalar yürütülüyor. 30 büyükşehir ve illerde hayata geçirilecek bu işbirliğinin özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’in ilçelerini kapsayacak şekilde genişleyebileceği de ifade ediliyor.

İLÇELERDE DE BİRLİKTELİK MASADA

Kritik öneme sahip olan ilçelerde iki partinin birlikte hareket edebileceği ifade ediliyor. Bu yapılırken yine AK Parti’nin elinde olan belediyelerin kendinde kalması, MHP ‘de olan belediyelerinde de MHP’de kalması esası üzerinde duruluyor.

MUHALEFETİN ELİNDE OLAN YERLER

Görüşmelerde ayrıca muhalefetin elinde olan belediyelerle ilgili strateji de belirlenmeye çalışılıyor. AK Parti ve MHP’nin elinde olmayan belediyelerin kazanılması için o bölgede hangi partiden aday gösterileceği belirlenmeye çalışılıyor. Bunun içinde bir önceki yerel seçimlerde belediyeyi kazanan partiden sonra, AK Parti ya da MHP’den en yüksek oyu alan partinin desteklenmesi stratejisinin belirlendiği ifade ediliyor.

MECLİSLERE AYRI LİSTEYLE GİDİLECEK

İşbirliğinin belediye meclislerinde nasıl hayata geçirileceği kurmayların üzerinde çalıştığı diğer önemli bir başlığı oluşturuyor. Son gelişmelere göre hem AK Parti’nin hem de MHP’nin meclis üyeliği seçimlerine ayrı listelerle gitmesi bekleniyor. Görüşmeleri yürüten iki genel başkan yardımcısı çalışmaya son şeklini verdikten sonra kendi genel başkan yardımcılarına gelinen aşamayı rapor olarak sunacak. Bu raporların hazırlanması sonrasında Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli’nin yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmede eksikler ya da anlaşılamayan konular hakkında genel başkanların karar vermesi planlanıyor. Bu görüşme sonrasında karşılıklı adayların destekleneceği belediyelerin kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

  • Büyükşehirlerin üç partiye göre dağılımı
  • Mevcut yönetimi AK Parti’nin elinde bulunduğu 18 büyükşehrin isimleri şöyle: “İstanbul, Ankara, Sakarya, Kayseri, Gaziantep, Erzurum, Şanlıurfa, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Denizli, Antalya, Konya, Samsun, Trabzon, Ordu, Kahramanmaraş, Malatya.” MHP’nin elinde Manisa, Mersin ve Adana gibi 3 büyükşehir bulunurken, CHP’nin elinde ise 6 büyükşehir bulunuyor. Bunlar şunlar: Tekirdağ, İzmir, Hatay, Muğla, Eskişehir ve Aydın.
#AK Parti
#MHP
#Yerel Seçim
5 yıl önce