|

250 bin kapasiteli yeni yurtlar yolda

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yetkilileri yurtların kapasitelerinin artırılacağını müjdeledi. Şu an da 475 bin kapasitesi olan Türkiye genelindeki yurtların 2018 yılına kadar 700 bine çıkarılacağını söyleyen KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, öğrencilerin bu yıl en az bir gönüllülük projesine katılım sağladıklarını belirtti. Aksu, Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarının üniversiteleri etkilediğini binlerce öğrencinin okullarını dondurduğunu veya bıraktığını kaydetti.

Yeni Şafak
10:54 - 4/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:55 - 4/05/2016 Çarşamba
AA
2018 yılına kadar yurtların kapasitesinin 700 bine ulaşması planlanıyor.
2018 yılına kadar yurtların kapasitesinin 700 bine ulaşması planlanıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürü Sinan Aksu, Türkiye genelinde 475 bin 702 yatak kapasitesine ilave olarak projelendirilen, planlanan ve inşaatı devam eden 250 binlik ek kapasitenin hizmete açılması için gün sayıldığını bildirdi.



Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yurt kapasitesinin arttırılması için özel bir gayret sarf ettiğini aktaran Aksu, 2018 sonu itibarıyla 475 binlik kapasitenin 700 bine çıkartılmasının hedeflendiğini ve bu yılın eylül ayında hizmete girecek yeni yurtların toplam kapasitesinin ise 100 bine yakın olduğunu ifade etti.



Kurum bu sene ilk kez spor kulübü kurdu


Yurtlarda, öğrencilerin pek çok alanda el becerilerini geliştirebilecekleri ve hobi edinebilecekleri atölyeler inşa ettiklerini, spor salonları kurduklarını, müzik aleti çalmayı teşvik ettiklerini aktaran Aksu, yurtlarda sinema salonuna dönüşebilen konferans salonlarının da bulunduğuna dikkati çekti.



Yurtların mimari yapılarının bulundukları illerin özelliklerini de taşıdığını dile getiren Aksu, Rize'deki yurtların Rize mimarisi, Karabük'teki yurtların Safranbolu evleri mimarisi ile düzenlenmesini örnek gösterdi. Bu sene bütün yemekhanelerde diyetisyen ve gıda mühendisi bulundurma şartı getirdiklerini de belirten Aksu, böylece tüm yurtlarda güvenli gıda tüketimini teşvik ettiklerini ifade etti.



Aksu, bu yılın eğitim öğretim döneminin başında kurdukları KYK Spor Kulübü'nün de gelecek yıldan itibaren 12 dalda faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.



Her öğrencinin dikili bir ağacı olacak


Daha önce öğrencilerin talebi üzerine yurtlarda verilen kursların, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle yeni bir düzenlemeye kavuşturulduğunu ifade eden Aksu, bu kapsamda öğrencilerin yurtlarda katıldıkları kursların sonunda MEB onaylı sertifika alabileceklerini söyledi.Aksu, bu yıl başlattıkları "Gönül Bağı" projesiyle öğrencilerin en az bir gönüllülük faaliyetine katılmalarını sağladıklarına da işaret etti.



Ülkedeki sığınmacılara özellikle kız öğrenci yurtlarından çok büyük destek verildiğini anlatan Aksu, yardım kampanyalarıyla Türkiye'deki misafirlere kucak açıldığını bildirdi. Aksu, yurtlardaki öğrencilerin huzurevlerine, sevgi evlerine, şehit ailelerine ziyarette bulunduğunu aktardı.



Aksu, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla da bir protokol için hazırlık yapıldığını belirterek protokol kapsamında artık KYK ormanlarının oluşturulacağını vurguladı. "Yurda kayıt yaptıran her öğrencinin dikili bir ağacı olacak." diyen Aksu, böylece 81 ilde her yıl binlerce ağacın dikildiği KYK ormanlarının oluşturulacağına dikkati çekti.



Terör Güneydoğu'daki üniversite eğitimini de baltaladı


Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın her hafta bir ilde öğrenci yurtlarını ziyaret ettiğini dile getiren Aksu, Güneydoğu'daki yurtların öncelikli olduğunu söyledi. Terör olayları nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki öğrenci yurtlarının büyük oranda boşaldığını ifade eden Aksu, şöyle konuştu:



"Terör, Güneydoğu'da üniversite eğitimini de baltaladı. Bunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Terör olaylarının devam ettiği illerdeki yurtlarda kalanlardan okulunu dondurmak ya da bırakmak zorunda kalan öğrenci sayısı, 6 ay önce 10 bin dolayında idi. Şimdi bu rakamın çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Biz, tüm üniversitelere devam eden öğrencilerin barınmasından sorumlu olduğumuz için Güneydoğu'daki terör sıkıntısını çok rahat görebiliyoruz. Bölgedeki pek çok yurtta bu zamanda boş yer olmaması gerekirdi fakat şu anda bölgedeki yurtlar, yüzde 40'lar oranında doluluğa sahip. Terör, ülke ekonomisine ve huzuruna darbe vuruyor ancak ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri bu terörden dolayı çok büyük zarar gördü"


#Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürü Sinan Aksu
#KYK
8 yıl önce