|

30 şehide 100 yıl sonra vefa

Birinci Dünya Savaşı'nda Erzurum'daki 3. Osmanlı Ordusu'nun Gülli Bağdat Dağı siperlerinde pusuya düşürülüp şehit edilen 30 askerin defnedildiği Çağlayan Şehitliği ziyarete açıldı.

Yeni Şafak
19:24 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 20:40 - 11/11/2017 Cumartesi
AA
Birinci Dünya Savaşı'nda pusuya düşürülüp şehit edilen 30 askerin defnedildiği  Çağlayan Şehitliği'nin açılışında Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildi.
Birinci Dünya Savaşı'nda pusuya düşürülüp şehit edilen 30 askerin defnedildiği Çağlayan Şehitliği'nin açılışında Kuran-ı Kerim okunarak dualar edildi.

100 yıl önce Erzurum'un Uzundere ilçesinde Birinci Dünya Savaşı sırasında 30 Mehmetçik, Ermeni ve Rus çetelerinin kurduğu pusuda şehit edildi. O 30 askerin defnedildiği Çağlayan Şehitliği, bugün törenle ziyarete açıldı.

Erzurum Valiliğinin koordinesinde, Birinci Dünya Savaşı'nda 3. Osmanlı Ordusu'nun Gülli Bağdat Dağı siperlerindeki birliklerinde görevli biri subay 30 askerin, arkadaşlarının su ihtiyacını karşılamak için indikleri derede Ermeni ve Rus çetelerince iki dağ arasında kurulan pusuyla şehit edilmesi sonrası defnedildikleri Çağlayan (Tev) Mahallesi'ndeki mezarlarının ortaya çıkartılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Çalışmaların ardından tescili yapılan mezarları yeniden düzenlenen, komutanları önde olacak şekilde askeri nizamla toprağa verilen 30 askerin naaşlarının yer aldığı şehitlik ziyarete açıldı.

Açılış dolayısıyla düzenlenen törende şehitler için Kur'an-ı Kerim okunup dua edildi.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, su matarası heykelinin açılışı gerçekleştirildi. Azizoğlu ve beraberindekiler, açılış sonrası şehitlerin mezarlarına gül fidanı dikti.

'Su almak isterken kurulan pusuda şehit düştüler'

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, gazetecilere, 100 yılı aşkın süre önce meydana gelen olayda şehit düşen askerlerin hatırasını yaşatmak amacıyla şehitlik yapıldığını söyledi.

Azizoğlu, üzücü bir olay sonrasında askerlerin şehit olduğunu belirterek, "Askerlerimiz buraya her akşam gelerek akan derede içme ve kullanma sularını temin ederek karakollarına götürüyorlardı ancak bölgede yaşayan Ermenilerin Rus askerlerine durumu bildirmesiyle karşı tarafta saklanan Ermeni ve Rus çeteleri, askerlerimizi pusuya düşürüp şehit ediyor." dedi.

Köy sakinlerinin şehitler için mezar yaptıklarını ifade eden Azizoğlu, "Buradaki mütevazi köylülerimiz o dönem askerlerimizin mezarlarını askeri nizama göre yapıyor. Bu mezarlıklar, 1915'ten 2017'ye kadar böyle kalıyor. Daha sonra burayı bilen arkadaşlarımız bize bu durumu anlattılar. Biz de şehitliğimizin mezarlarını tekrar gün yüzüne çıkarmak için projeler yaptık ve 3 - 4 ay önce başlatılan çalışmalar neticesinde şehitliğimizin açılışını yaptık." şeklinde konuştu.

'Geçmişimizle ne kadar gurur duysak azdır'

Azizoğlu, Osmanlı - Rus Savaşı'nda askerlerin gözlerini kırpmadan şehit olduklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

  • "Geçmişimizle ne kadar gurur duysak azdır. Kahramanlık, yiğitlik gösteren ve bu vatanı bizlere emanet eden bu şehitlerimiz sayesinde al bayrağın altında hür ve özgür şekilde yaşıyoruz. Onların torunları olan bizler onlara yaraşır şekilde bizden sonra gelecek nesillere aynı şekilde bu vatanı bırakmanın gayretindeyiz."

Şehitliğin açılışına AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bekir Uzun, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Uzundere Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, çeşitli kurumların yetkilileri ile askeri erkan, polisler ve vatandaşlar katıldı.

#Çağlayan Şehitliği
#Erzurum
#Uzundere
6 yıl önce