|

35 yıldır saklıyor

Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde şarapnel parçasıyla kolu dirsekten kopan ve Ruslara esir düşen Sivaslı Mehmet Çavuş’a esir kampında takılan protez, vefatının ardından yıllardır ailesince muhafaza ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:05 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​35 yıldır saklıyor
​35 yıldır saklıyor

Sivas’ın Ulaş ilçesine bağlı Ekincioğlu köyünde yaşayan Ethem Yıldız (50), dedesinin babası olan Mehmet Çavuş’un Birinci Dünya Savaşı’nda Ruslara karşı açılan Kafkas Cephesi’nde 1915’te esir düştüğünü ve 7 yıl boyunca kampta tutulduğunu söyledi. Yıldız, protezin kendileri için onur ve gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, ölene kadar bunu saklayacağını ifade etti.

MÜZEDE SERGİLENDİ

Yıldız, “Büyük dedem Allahuekber Dağları’nda esir düşmüş. Bir Alman doktor bu kolu yapmış. 7 yıl sonra köyüne gelmiş. Bu protez kolu da uzun yıllar kullanmış. 1942 yılında rahmetli olmuş. Rahmetli olduktan sonra protez kolu, önce Adem amcam sonra da ben muhafaza ettim” dedi. Yıldız, manevi değerinden dolayı protezi 35 yıldır muhafaza ettiğini belirtti. Mehmet Çavuş'un torunu Keziban Yıldız (77) da "Annem bize babamla ilgili anılarını anlatırken 'Köye geldiğinde ceket sallanıyordu. Koştuk sarıldık, baba ceketinin kolu niye boş dedik. O da bize kolumu top götürdü kızım" dedi" ifadelerini kullandı. Protez kol, TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında oluşturulan “kültür müzesi”nde de sergilendi.

#Sivas
#Ethem Yıldız
7 yıl önce