|

41 bin 234 öğrenciye eğitim desteği

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde mesleki ve teknik eğitim alan 41 bin 234 öğrenci için eğitim öğretim desteği ödeneceğini açıkladı.

Yeni Şafak
14:24 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 14:32 - 7/11/2017 Salı
AA
2017-2018 eğitim öğretim döneminde mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilere destek verilecek.
2017-2018 eğitim öğretim döneminde mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilere destek verilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve üniversitelerin 2018 yılı bütçeleri görüşmelerinde

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde mesleki ve teknik eğitim alan 41 bin 234 öğrenci için eğitim öğretim desteği ödeneceğini açıkladı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik eğitimde 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğretim desteği verilen alan sayısının 20'ye çıkarıldığını, geçen yıldan itibaren Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) dışında açılan ve belirli standartlara sahip olan özel mesleki ve teknik eğitim okullarında okuyan öğrencilere de eğitim öğretim desteği ödemesi yapılmaya başlandığını belirtti.

2016-2017 eğitim-öğretim döneminde OSB'lerin içinde ve dışında açılan 33 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesine yaklaşık 120 milyon lira ödeme yapıldığına işaret eden Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde mesleki ve teknik eğitim alan
41 bin 234 öğrenci için eğitim öğretim desteği
ödeneceğini açıkladı.

Birinci sınıftan 12. sınıfa kadar konu ve kavram bütünlüğü dikkate alınarak 51 dersin müfredatını yenilediklerini dile getiren Yılmaz, bu süreçte katılımcı ve demokratik anlayışı önemsediklerini vurguladı.

Bakan Yılmaz, bu kapsamda yürütülen çalışmalarda, işlevsel bilgilerin ön plana çıkarılması, konular arasında sadeleştirme ve seyreltmenin yapılması, uluslararası ve ulusal belgelerde tanımlanmış temel beceri ve yetkinliklerin öğrencilere kazandırılması, öğrencilere değerler eğitiminin verilmesi konularına ağırlık verdiklerini ifade etti.

Bu çalışmaların yanı sıra öğretim programlarının bilgi teknolojileri destekli öğretime uygun hale getirilmesi, programlardaki kazanımları öğrencilerin zihninde somutlaştırmak, kazanımları kavramalarını kolaylaştırmak, konu ve kazanım bazlı öğretim materyallerinin ve içeriklerinin hazırlanması, eğitsel e-içeriklerin genişletilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini aktaran Yılmaz, 66 dersin öğretim programı güncelleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Öğrencilerin en az bir yabancı dili yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek şekilde öğrenmesini sağlamak üzere öğretim programlarında gerekli düzenlemelerin yapıldığının altını çizen Yılmaz, buna ek olarak 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı İngilizce eğitimi pilot uygulamasının sürdüğünü anımsattı.

Dezavantajlı ve özel yetenekli öğrencilere yönelik çalışmalar

Eğitim sisteminde dezavantajlı öğrencilere yönelik çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran İsmet Yılmaz, "İlkokulların 3 ve 4. sınıflarına devam eden öğrencilere yönelik olarak daha önceki yıllarda çeşitli nedenlerle okuma, okuduğunu anlama, yazma ve temel matematik alanlarında yetersizliği görülen öğrencilerin eksik öğrenmelerinin giderilmesini amaçlayan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) hazırlandı. Pilot uygulama sonrası İYEP'in ülke genelinde ihtiyacı bulunan tüm 3 ve 4. sınıf öğrencilerine uygulanarak yaygınlaştırılması hedeflenmektedir." bilgilerini paylaştı.

Özel yetenekli öğrencilerin eğitimi için bu yıl yeni bir uygulama başlattıklarını ifade eden Yılmaz, İstanbul'da kurulan Araştırma Geliştirme ve Uygulama Okulu'nda ülke genelinde Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) seçme sınavları baz alınarak 30 ortaokul, 30 lise özel yetenekli öğrencisi seçerek eğitim öğretime başlandığını dile getirdi.

Suriyeli öğrencilerin eğitimi

Bakan Yılmaz, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitimlerine yönelik güncel istatistikleri de açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 2017 yılı verilerine göre, Türkiye'de okul öncesi dahil, 5-17 yaş arası, okul çağında yaklaşık 976 bin Suriyeli'nin bulunduğunu aktaran Yılmaz, 253 bin 542 geçici eğitim merkezlerinde, 358 bin 966 okulda olmak üzere toplam 612 bin 508 Suriyeli öğrenciye Bakanlık tarafından eğitimöğretim hizmeti verildiğini bildirdi.

Yılmaz, hayat boyu öğrenme faaliyetleri kapsamında ise 2016-2017 eğitim ve öğretim döneminde 7 milyon 690 bin 81 vatandaşın eğitim aldığını belirtti.

Türk yükseköğretim sistemi

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'de yükseköğretim alanındaki okullaşma oranında 2003-2014 yılları arasında çok önemli sıçrama yaşandığına ve yatay büyüme olarak adlandırılabilecek önemli düzeyde bir büyümeye şahit olunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de, 112 devlet, 67 vakıf yükseköğretim kurumu, 5 vakıf meslek yüksekokulu ile Milli Savunma, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji üniversiteleri ile birlikte toplam 186 yükseköğretim kurumunun bulunduğuna değinen Yılmaz, şunları söyledi:

"2016-2017 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci sayımız da 7 milyon 198 bin 987’ye ulaştı. Bu öğrenci sayımız ile Avrupa Yükseköğretim Alanı'ndaki ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna gelinmiştir. Bu öğrenci sayısının 2 milyon 555 bin 926'sı önlisans, 4 milyon 71 bin 579'u lisans, 480 bin 215'i yüksek lisans, 91 bin 267'si doktora öğrencisidir. Öğretim elemanı sayımız ise 151 bin 763 olup bunun 71 bin 390'ı öğretim üyesidir."

Yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen en önemli girişimlerin Kalite Kurulu'nun oluşturulması ve misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşma olduğunu anlatan Yılmaz, Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun yapılanmasının kısa süre içinde tamamlanacağını dile getirdi.

Üretim Reform Paketi içinde yer alan ve yükseköğretim sisteminde yapısal değişiklikler öngören düzenlemenin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na eklendiğine işaret eden Yılmaz, bu kapsamda ikincil mevzuat çalışmalarının başlatıldığını aktardı.

Bakan Yılmaz, Reform Paketi'nde yer alan projeleri hayata geçirebilmek üzere nitelikli insan kaynağına ihtiyacını gidermek için öncelikli alanlarda, öğretim üyesi ihtiyacı olan alanlarda ihtisaslaşacak 912 araştırma görevlisi için ilana çıkıldığını belirtti.

ÖSYM sınavlarına bir yılda 9 milyon aday girecek

ÖSYM'nin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yılmaz, kurumun 10 bin 469 başvuru merkezinden başvurular alınıp, 176 sınav koordinatörlükleri ile çok sayıda sınav yapıldığını, 2017 sonu itibarıyla merkezin yaptığı 40 sınava giren aday sayısının 9 milyonu bulacağını söyledi.

Ankara'da yeni hizmete açılan Esenboğa e-Sınav Merkezi'nin, aynı anda 5 bin adayın elektronik sınava girebildiği, dünyanın en büyük elektronik sınav merkezi olduğunu ifade eden İsmet Yılmaz, bu merkezde yapılan elektronik sınavlara ALES ve EDUS sınavının da eklendiğini aktardı.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, kamu kurumlarından gelen talepler doğrultusunda 2018 yılından itibaren halen yazılı ortamda yapılan bazı sınavların da elektronik sınav olarak gerçekleştirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.

#MEB
#eğitim desteği
#İsmet Yılmaz
6 yıl önce