|

5 bin kere evet

13 yıllık nikah memuru Özkan Bayrak, her yıl ortalama 5 bin nikah kıyarak çiftlere nikah masasında "Evet" dedirtiyor. Bayrak, son günlerde çiftlerin referanduma gönderme yaparak "Evet" dediklerini söyleyerek "Sosyal medyada paylaşılan videolarda da sıklıkla karşımıza çıktığı gibi çiftlerimiz nikah törenlerinde 'Hem referanduma hem de sana evet' şeklinde cevaplar veriyor" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 09:16 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
5 bin kere evet
5 bin kere evet

Her yıl ortalama 5 bin nikah kıyarak çiftlere "evet" dedirten Özkan Bayrak, 13 yıldır nikah memurluğu yapıyor. Katıldığı her nikahta sayısız anı biriktiren Bayrak, bu zamana kadar gemide, bilardo masasında ve daha pek çok yerde nikah kıymış. Nikah törenlerinde yaşadığı anıları bir kitapta toplamaya hazırlanan Bayrak, bugünlerde çiftlerden farklı "evet" ler almaya başladı. Bayrak, çiftlerin yaklaşan referanduma gönderme yaparak "evet" dediklerini söyleyerek "Mutlu bir gelecek için hem sana hem de 16 Nisan'da evet; çocuklarımla ve seninle mutlu bir gelecek için tabi ki evet,' gibi yanıtlar veriyor ve bunu sosyal medyada paylaşmaktan da geri durmuyor. Çiftlerimiz arasında özellikle 16 Nisan'da evlenmek isteyenler de oluyor" diyor.



Son zamanlarda evlenen çiftler referandum için farklı şekilllerde 'Evet' demeye başladı. Siz karşılaştınız mı böyle bir durumla?


Evet...(Gülüyor) Özellikle son birkaç aydan beri çiftlerimiz arasında böyle bir furya başladı diyebiliriz. Ortamı eğlenceli hale getirmek ve görüşünü belli etmek isteyen çok sayıda kimse var. Referandumla alakalı farklı farklı evet deme şekilleri var çiftlerimizin: "Bu nikahın önümüzdeki referandumda da hayırlı olması dileğiyle evet diyorum, hem referanduma hem de sana evet, sadece ikimiz için değil memleketim için evet, mutlu bir ülkede mutlu yarınlar için evet" gibi daha pek çok şekilde yanıtlar alıyoruz.



REFERANDUM GÜNÜ EVLENMEK İSTEYENLER OLUYOR


Peki "Sana evet, referandumda hayır" diyenler oldu mu?


Hayır, ne ben ne de diğer memur arkadaşlarım böyle bir yanıtla karşılaşmadı. Çiftlerimiz genellikle "Evet" üzerine yanıtlar veriyor. Bu yanıtı verirken de oldukça neşeli oluyorlar.



Bu durum misafirler arasında nasıl karşılanıyor?


Genellikle o anlar salonda kahkahalarla karşılanıyor. Misafirler arasında bu yanıta tepki gösteren ya da polemik çıkaran herhangi bir kimseyle karşılaştım. Aralarında referandumu konuşmaya başlayanlar oluyor tabii. Zaten çiftlerimiz yanıtlarını güzel gerekçelerle dile getirdikleri için gergin bir ortam oluşmuyor.



"Referandum için evet" yanıtını daha çok gelinler mi yoksa damatlar mı veriyor?


Benim katıldığım nikahlarda genellikle damatlar bu şekilde yanıt verdi. Gelinler de onlara onay verdi. Çiftler arasında da bu yanıt herhangi sorun da oluşturmadı.



16 TEMMUZ'DA HEM SEVİNÇ HEM HÜZÜN YAŞADIK


Peki özellikle 16 Nisan'da nikah kıymak isteyen çiftler oldu mu?Bu tarihe kadar çiftler bu şekilde "Evet" demeye devam eder mi sizce?


Evet, referandum tarihi netleştikten sonra o gün evlenmek isteyen çiftlerimiz oldu. Devam edeceğini düşünüyorum tabii. Zaten sosyal medyada da videolar çokça paylaşılıyor. Özellikle 16 Nisan Pazar günü kıyacağımız nikahlarda daha farklı evetler bekliyorum.



Referandumda olduğu gibi başka hangi konular çiftlerin "Evet" deme şekillerini etkiliyor?


Bu zamana kadar çok fazla nikah kıydım. Çiftler, kimi zaman tuttuğu takıma gönderme yaparak yanıt veriyor, kimi zaman da gündemde yer alan konulara gönderme yapıyor. Örneğin 15 Temmuz'un ertesi günü de nikahlar kıymıştık. Biz nikahların erteleneceğini düşünmüştük fakat belediye başkanımız hiçbir şey olmamış gibi nikahlara devam etmemizi söylemişti. O gün sevinci ve hüznü bir arada yaşamıştık. O gün orada olmak bile onlar için çok önemliydi.



Boşanma oranlarındaki artış üzücü


Nikah memurluğu yaptığınız süre içerisinde ilginç olaylarla karşılaştınız mı?


Bu zamana kadar pek çok yerde nikah kıydım. Örneğin, engelli bir kardeşimiz bilardo oynamayı çok sevdiği için bilardo masasında kıydık onların nikahını. İyi anılar biriktirdiğimiz gibi kötü anılar da biriktirdik. Dedesinin mal varlığından faydalanmak için dedesiyle nikah kıymak isteyenler oldu. Başkasının kimliğine kendi fotoğrafını yapıştırarak gelenler de. Küçük yaşlarda evlendirilmek istenen kızlarla da karşılaştım. Bizler nikah memuru olmanın yanında hukukçu ve psikolog gibi de olmalıyız.



Türk sinemalarında genellikle nikahta evlenmekten vazgeçenlerin olduğu sahneler yer alıyor. Siz de böyle bir olaya şahit oldunuz mu?



Evlenmekten cayanlar olmadı ama gönülsüz "Evet" diyenler oldu. Artık verdikleri tepkilerden ruh hallerini de anlayabiliyorum. Öyle durumlarda gelini gelin odasına götürüp zorla evlendirilip evlendirilmediğini soruyorum. Bir keresinde polisi çağırmak zorunda kalmıştım. Ailelerin arasına girip masaya tekrar oturttuğum çiftler de oldu. Çiftlerimizle o masada geçirdiğimiz 5-6 dakikalık zaman dilimini en mutlu şekilde sonlandırmak için uğraşıyorum. Toplumda nikah memurları çok seviliyor. Ben nikahını kıydığım kişileri unutsam da onlar bizi unutmuyor. Onların aile albümlerinde, videolarında yer alıyoruz, bu çok özel bir şey.



Türkiye'de son zamanlarda evlenme oranlarında düşüş olduğunu söyleyebilir miyiz?


Ben göreve geldiğimden beri kıydığım nikahlarda bir düşüş söz konusu. 2004 yılında toplam 6 bin nikah kıymışken şimdi bu sayı 5 bin ile 6 bin arasında değişiyor. Bunda Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve başka faktörlerin de etkisi var tabi. Üzücü olan boşanma oranlarında yaşanan artış. Batı medeniyetine özenerek yaşam felsefemizde yaşanan değişimin bunda etkili olduğunu düşünüyorum.




#Sosyal Medya
#Evet
#Nikah
7 yıl önce