|

500 asker tampon bölge için keşifte

Beşşar Esed'in katliamlarından sonra oluşacak göç dalgasını hesap eden Ankara, sınırda 'tampon bölge' için düğmeye bastı. Yaklaşık 500 askerî personel, Suriye'nin 20 kilometre içinde oluşturulacak güvenli bölge için arazi incelemesi yaptı. Tampon bölgenin, Esed'in desteği ile faaliyetlerini arttıran PKK'nın nüfuz alanı oluşturmaya çalıştığı sınıra yakın şehirleri de kapsayacağı öğrenildi.

Çetiner Çetin
00:00 - 24/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:40 - 24/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
500 asker tampon  bölge için keşifte
500 asker tampon bölge için keşifte

Esed yönetiminin Suriye'de imza attığı katliamlar nedeniyle yaşanacak yoğun göçleri sınır ötesinde karşılamak ve bölgede PKK'nın desteği ile oluşturulmaya çalışılan 'Kürt özerk bölgesi'nin önüne geçmek için Ankara harekete geçti. Üst düzey komutanların Hatay'ı ziyaretinin ardından yaklaşık 500 asker 'tampon bölge' ile ilgili sınır bölgesinde incelemelerde bulundu.

SURİYE TOPLANTISINA YETİŞECEK

Suriye sınırındaki önemli noktalarda arazi koşullarını inceleyen ekibin 1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak kritik 'Suriye'nin Dostları Grubu' toplantısından önce çalışmalarını tamamlayacağı öğrenildi. Çalışma kapsamında silahlı ve siyasi hâkimiyet alanları oluşturmaya çalışan PKK'nın faaliyetleri de mercek altına alındı. PKK'nın manevra alanı oluşturma çabası içinde olduğu bazı stratejik alanlar da 20 kilometrelik tampon bölge içerisine alınacak. Böylece Suriye lideri Beşşar Esed desteğindeki Dr. Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin'in 'PKK nüfuz alanı' kurma girişiminin de önleneceği belirtildi.

ANKARA 'PKK KARTI'NIN FARKINDA

Katliamlara tepki gösteren Türkiye'den rahatsız olan Suriye lideri Beşşar Esed'in Ankara'ya karşı el altından 'PKK kartı'nı oynamaya başladığı belirtildi. Türkiye, terör örgütünün Suriye'deki siyasi uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi) eliyle Kuzey'deki isyanları bastıran Esed'in geçtiğimiz ay kurmayları ile 'PKK kartı'nı hangi koşullarda ve nasıl oynayacağını masaya yatırdığı ileri sürüldü. Ankara'nın ise Suriye'den yaşanacak mülteci göçüne karşı oluşturacağı tampon bölgeyi, PKK'nın faaliyet gösterdiği bölgelere göre şekillendireceği belirtildi.

TAMPON BÖLGE KARARLILIĞI

1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak ve Şam yönetimine karşı önemli kararların alanacağı 'Suriye'nin Dostları' toplantısında masaya yatırılacak 'güvenli bölge' için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrı yapılacağı öğrenildi. Çağrıya olumlu cevap verilmemesi halinde bile 'güvenli bölge' seçeneği gündeme alacak. Türkiye'nin, böylece büyük göç dalgasını öncelikle Suriye topraklarında karşılamayı amaçladığı kaydediliyor. Başbakan Erdoğan, daha önce güvenli bölge seçeneğinin masada olduğunu açıklamıştı.


BARZANi DE RAHATSIZ

Suriye'de çok sayıda Kürt parti ve hareketi faaliyet gösterirken, en etkili çalışmayı PKK'nın denetimindeki PYD (Demokratik Birlik Partisi) sürdürüyor. PYD'yi, Barzani'ye sempati duyan diğer örgütler izliyor. PKK'nın bölgede etkin olması hem Türkiye hem de Kuzey Irak yönetimi arasında rahatsızlık neden oluyor. Geçtiğimiz ay, Suriye'deki Kürt muhalefetini Erbil'de toplayan K. Irak yönetimi lideri Mesut Barzani, PYD'nin kendisi hakkındaki sert çıkışlarından rahatsız olmuş, PKK bağlantılı PYD'nin üslubunu sert bir dille eleştirmişti.


DR. BAHOZ'A GEÇiT YOK

Suriye sınırları içinde oluşturulacak 20 kilometrelik 'güvenli bölge'nin İdlip, Halep'in kuzeyi, Rakka ve Haseki kentlerini kapsayacağı öğrenildi. Sözkonusu bölgede Haziran ayından bu yana, PKK'nın PYD eliyle etki alanı oluşturma çabası içinde olduğu biliniyor. PKK elebaşlarından 'Dr. Bahoz' kod adlı Fehman Hüseyin'in, sınır bölgesindeki Kamışlı, Haseki, Amada, Malikiye, Ayndivar, Amude, Derbasiye, Rafel Ayn, Ayb El Arap, Halep ve Afrin'i kapsayan alanda hakimiyet sağlamaya çalıştığı belirtiliyor. Suriyeli Fehman Hüseyin'in, iki hafta önce El Muhaberat ve Esed'in bir danışmanıyla 3 saatlik bir görüşme yaptığı bildirildi. Türkiye'ye karşı PKK'yı kullanma kullanma telaşında olan Beşşar Esed, bu yıl ilk kez Suriye'nin kuzeyindeki 6 merkezde örgütün kontrolünde Nevruz etkinliklerinin düzenlenmesi için izin verdi. Suriye'de düzenlenen Nevruz etkinliklerinde terör elebaşı Öcalan posterleri asıldı ve sloganlar atıldı. Suriyeli güvenlik güçleri ise duruma sessiz kaldı. Suriye'de özel televizyon kurulmasına bile izin verilmezken, PKK'nın geçtiğimiz ay bir yerel TV kanalı kurduğu belirtildi.


12 yıl önce