|

600 mağdur hala hapiste

28 Şubat postmodern darbe döneminde yargılanıp mahkum edilen yaklaşık 600 kişi halen cezaevinde bulunuyor. Bu kişilerin dosyalarının yeniden açılıp delillerin yeniden araştırılması gerekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2017 Salı
Güncelleme: 05:11 - 28/02/2017 Salı
Yeni Şafak
600 mağdur hala hapiste
600 mağdur hala hapiste

Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Alagöz, cezaevlerinde hala 28 Şubat mağduru 550-600 kişi bulunduğunu belirtti. Alagöz, 27 Mayıs 1960'dan sonra Türkiye'de darbeler döneminin başladığını söyledi. İktidarın milleten yana oluştuğu her seçimin ardından bir darbe yapıldığını belirten Alagöz, 28 Şubat 1997'de post-modern bir darbe yaşandığını, 27 Nisan 2007'de e-muhtıra bildirisinin kaleme alındığını ve son olarak 15 Temmuz 2016'da FETÖ'nün darbe girişimi yaptığını ifade etti.



ETKİLERİ HALEN SÜRÜYOR


Post-modern darbenin etkilerinin yargı alanında halen sürdüğüne dikkati çeken Alagöz, 28 Şubat'ta verilen kararların artık tartışılması gerektiğini ifade etti. Alagöz, 28 Şubat post-modern darbesinde en çok dindar insanların mağdur edildiğini vurgulayarak, bu darbe ile dindarların ötekileştirilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Bu süreçte dindar kitlelerin hep yasa dışı çete kurmakla itham edildiğini kaydeden Alagöz, “İnsanların yapmadıkları eylemler onlara izafe edildi. Faili meçhul cinayetler onlara yıkılmak suretiyle toplumdan ötekileştirildiler. Dolayısıyla insanlar bu kitlelere sahip çıkamadı. Mahkemeler deliller olmaksızın, işkence, kötü muamele sonucu alınan ifadelerle insanlara uzun süreli cezalar verdi” ifadelerini kullandı.



BİRİ İÇİN HALA BİTMEDİ


“Birileri için 28 Şubat halen bitmedi” diyen Alagöz, şöyle devam etti: “Halen 28 Şubat mağduru olup cezaevinde olan insanlar var. Bu kişilere Cumhurbaşkanı sahip çıktığı zaman toplumda ses bulabiliyor. Yakup Köse, Salih Mirzabeyoğlu ve Mehmet Ali Tekin gibi kişilerin dosyalarını bizzat Cumhurbaşkanımız zikrettiği zaman yeniden incelendi. İncelendiğinde aleyhlerine delil olmadığı ortaya çıktığı için yeniden yargılanma yolu ortaya çıktı ve yargılanıp tahliye oldular. Ama onlar gibi olan içeride pek çok kişi var. Cezaevlerinde şu ana kadar benim bizzat tespit ettiğim 400'e yakın insan var. Tespitlerim dışında o dönemde yargılanıp mahkum edilen ve halen ceza evinde olan kişilerin sayısının yaklaşık 550-600 olduğunu düşünüyorum. Bu kişilerin dosyalarının yeniden açılıp, suç işleyip işlemediklerinin ve delillerin yeniden araştırılması gerekiyor.”



Dosyalar yeniden açılmalı


Halen cezaevinde olanların dosyalarının yeniden açılıp, suç işleyip işlemediklerinin ve delillerin yeniden araştırılması gerektiğini söyleyen Alagöz, “28 Şubat'ı baz alırsak 20 yıldır, ondan önceki süreci baz alırsak Sivas olayında olduğu gibi 24 yıla yakın bir süredir tutuklu olanlar var. O dönemde Türkiye'de Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) vardı. DGM'lerde askeri üye vardı. Öncelikle kapatılan DGM'lerde verilen kararların yeniden açılması gerekiyor” dedi. FETÖ'nün 28 Şubat sürecini fırsata çevirdiğini kaydeden Alagöz, "28 Şubat süreci FETÖ'nün önünü açtı. FETÖ kendilerinden olmayan insanları dışladı" şeklinde konuştu.




#28 Şubat
#Postmodern darbe
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce