|

634 bin öğrenci ‘tıklayarak’ üniversiteli olacak

106 devlet üniversitesinde bugün e-kayıt başlıyor. Geçen yıl pilot olarak denenen üniversitelere e-kayıtlar bu yıl devlet üniversitelerinin tümünde geçerli.

Yeni Şafak
09:21 - 28/07/2015 Tuesday
Güncelleme: 09:27 - 28/07/2015 Tuesday
Diğer

Bu yıl ilk kez tüm devlet üniversitelerinde öğrenciler isterlerse e-kayıt ile yerleştikleri üniversitelere kayıt yaptırabilecek. E-kayıtlar bugün başlıyor ve 5 Ağustos'a dek sürecek. Geçen yıl 32 devlet üniversitesinde pilot olarak denenen elektronik kayıt bu yıl tüm devlet üniversitelerinde geçerli olacak. Öğrenciler 4 “tıkla" üniversiteye kayıt yaptırabilecek.



634 BİN ÖĞRENCİ


Bu yıl örgün eğitim programlarına 784 bin 950 öğrenci yerleşti. Bu öğrencilerin 634 bin 534'ü devlet üniversitelerine yerleşti. İşte 600 binin üzerindeki bu öğrenci için bu yıl elektronik kayıt başlıyor ve bu öğrenciler için üniversiteye belge götürme dönemi bitti.



YÖK yetkilileri “Üniversitelere yerleşen öğrencilerimiz aileleri ile birlikte sadece kayıt için üniversitenin bulunduğu şehre gidiyordu. Bu öğrenci ve ailelerine mali külfet ve zaman kaybı getiriyordu" dedi.



Elektronik kayıt zorunlu değil, isteğe bağlı. Habertürk'ün haberine göre isteyenler 3-7 Ağustos tarihleri arasında yerleştikleri üniversitelere giderek bireysel kayıt yaptırabilirler. Ayrıca vakıf üniversitelerine yerleşenler önce ücret ödeyip sonra kayıt işlemleri yapıldığı için bireysel kayıt alacak. Ancak gelecek yıl bu üniversitelerin de sisteme alınması için çalışma yürütülüyor.



4 “TIK" İLE KAYIT


E-kayıt yaptıracaklar şu yolu izleyecek:



-https://www.turkiye.gov.tr/ (1) web sitesi üzerinden, 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığı altında açılan 'Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayarak kayıt yapabilecek.



-Kaydını yapan barkodlu çıktı alacak.



-İsteyen öğrenciler üniversitelerine giderek şahsen kayıt da yaptırabilecek.



-Elektronik kayda, özel yetenek programları ile elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu istenen) bazı programlar dahil edilmeyecek.



-Öğrenciler, elektronik kayıt işleminin ardından üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak eğitime başlayabilecek.



#üniversite
#e-kayıt
#634 bin
9 years ago