|

8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi''ne ferdi başvurunun başladığı Eylül 2012''den bu yana 13 bin 300 sayısına ulaştıklarını, bunların 4 bin 800 adedinin bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandığını, geri kalan 8 bin 400 dosyanın ise görüşülmeyi beklediğini belirtti.

İha
00:00 - 22/02/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:28 - 22/02/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor
8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor

Bursa Barosu tarafından düzenlenen ve çok sayıdaki hukukçunun katıldığı ''Anayasa Mahkemesi''ne Bireysel Başvuru'' konulu panel, Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu''nda yapıldı. Panelde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi''ne ferdi başvuru hakkının başladığı 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana 13 bin 300 başvurunun kendilerine iletildiğini söyledi. Dr. Altan, ''Bu başvurulardan 4 bin 830 tanesi bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandı. Yaklaşık 8 bin 400 dosya görüşmeyi bekliyor'' ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi''ne yapılan 13 bin 300 başvurudan 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığına dikkat çeken Başkanvekili Dr. Altan, ''Anayasa Mahkemesi''ne yapılan başvuruların yaklaşık 4 bini bireyler tarafından yapılırken, 8 bin başvurunun avukatlar tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu konuda tekrarlar yaşanmaması, bazı durumlarda da hak kayıplarının yaşanmaması için avukatlarımıza büyük bir görev düşüyor'' dedi.

Şu anki başvuru rakamlarına bakıldığında, Anayasa Mahkemesi''nin baş edebileceği bir dosya sayısının olduğunu söyleyen Dr. Altan, ''Gerçi bu rakam çok yüksek bir rakam. Anayasa Mahkemesi''nin başvuruları sağlıklı ve kısa sürede inceleyebilmesi açısından önemli bir sayı. Bundan sonraki gelecek her başvuru, Anayasa Mahkemesi''ni iş yükü açısından zor durumda bırakabilecek sayıda'' diye konuştu.

"YETERLİ DEĞİL"

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anaysa Mahkemesi''nin bireysel başvuru noktasında başarılı olması önemlidir, ancak başarı tek başına yeterli değildir. Hatta AİHM yönünden söylendiği gibi, başarının kurbanı olma ihtimali de bulunmaktadır. Şu ana kadar yapılan gelişmeye baktığımızda Anayasa Mahkemesi büyük ölçüde bir yol olarak görülüyor. Özellikle ihlal kararlarından sonra benzer durumda olduğunu düşünenlerin yaptığı başvurularla, başvuru sayısı giderek artan oradan devam ediyor. Anayasa Mahkemesi''nin ferdi başvuru yolunda verdiği ihlal kararları önemlidir. Bu kararların infaz edilmesi gerekir, ancak asıl yapılması gereken şey sistematik sorunların düzeltilmesi ve bu başvuruların azaltılması yönünde yapılacak köklü tedbirlerle mümkündür. Anayasa Mahkemesi kendisine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya gayret göstermektedir; ancak bu husus, temel hak ve özgürlükler bilincinin oluşturulmasıyla çözümlenebilir. Hukukun üstünlüğünün, insan onurunun korunması, temel hak ve hürriyetlerin önemsenmesi ve korunması bu sistemin ve hukuk devletinin sağlıklı işleyebilmesi için gereklidir. Herkesin bu konuda bilinçli olması ve Anayasa Mahkemesi''nin bireysel başvuru yolunda etkin bir görev yapabilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluğunu yerine getirmesi önemli bir husustur.''

Dr. Alparslan Altan''ın ardından panel diğer konuşmacıların sunumları ile devam etti.

10 yıl önce