|

9 saatlik yaşam savaşı

Erzurum’da, 1,5 yaşındaki Nisanur'un kalbi, doktorların 5 saatlik kalp masajı ile çalıştırıldı. Nisanur için Ankara’dan 7 kişilik destek ekip getirildi. 4 saatlik ameliyat sırasında da aralıklarla kalbi duran minik Nisanur, hayata yeniden merhaba dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2017 Pazar
Güncelleme: 23:45 - 8/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Erzurum’da, 1,5 yaşındaki Nisanur'un kalbi, doktorların 5 saatlik kalp masajı ile çalıştırıldı.
Erzurum’da, 1,5 yaşındaki Nisanur'un kalbi, doktorların 5 saatlik kalp masajı ile çalıştırıldı.

Erzurum’da, doğuştan gelen kalp hastalığı “dilate kardiyomiyopati” olduğu için duran minik kalbi doktorların 5 saatlik çabasıyla çalıştırılarak 4 saat süren ameliyata alınan bir buçuk yaşındaki Nisanur Abay’ın yaşama tutunma savaşı ve doktorların onu hayata bağlamak için gösterdiği çaba adeta film sahnelerini aratmadı.

ZORLU MÜCADELE

Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi (AÜ) Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalığı nedeniyle müşahede altına alınan Nisanur, bir süre sonra fenalaştı. Nisanur’un kalbinin durduğu anlaşılınca hem bebeğin yaşama tutunma savaşı hem de onu hayatta tutmak isteyen doktorların zorlu mücadelesi başladı.

UÇAK TAHSİS EDİLDİ

Doktorların kalp masajı sayesinde duran kalbi çalıştırılan ancak aralıklarla yeniden duran Nisanur’un yaşama tutunması için hastanedeki doktorlarca 5 saatlik çaba gösterildi. Hastanın yeniden kalbinin durma ihtimaline karşın ameliyata alınmasını kararlaştırdı. Minik Nisanur, daha kapsamlı bir hastanede ameliyat edilmesi gerekmesine rağmen hayati tehlikesi bulunduğu için sevk edilemedi. Nisanur’un ameliyatı için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 7 kişilik kalp damar cerrahlarından oluşan bir ekip Sağlık Bakanlığınca acil olarak tahsis edilen özel uçakla Erzurum’a getirildi.

SEFERBER OLDULAR

Deneyimli ekip ve hastanede adeta seferber olan diğer doktorlar ve personel, tekrar kalbi duran Nisanur’u hayatta tutmak için büyük çaba sarf etti. Yaklaşık 4 saat süren ameliyat sırasında bile zaman zaman duran kalbi doktorların müdahalesiyle tekrar çalıştırılarak hayata tutunan Nisanur daha sonra tedavisi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk edildi.
#Erzurum
#Ankara
#Ameliyat
7 yıl önce