|

AB Bakanı Çelik: Referandum çatışmaları tetikler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "(IKBY'deki) Referandum kararı zaten bir faciadır. Kerkük'ün içine katılması da Mesut Barzani'nin dilinden Irak'ın yeni bir kan banyosuna dönüştürülmesi teklifidir" dedi.

Yeni Şafak
10:36 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 10:43 - 26/09/2017 Salı
Diğer
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kuzey Irak'taki referandumun sonuçlarına dikkat çekti. Çelik, " Mesut Barzani, Neçirvan Barzani Türkiye ile direkt iletişime sahip kişiler. Neçirvan Barzani'ye neden Türkiye ile istişare yapmadınız demek gerekir. Neden Türkiye'ye gelip de istişareye girmediniz? Kararı aldıktan sonra biz ulaşmaya çalışıyoruz meselesi de şimdiye kadarki iletişime aykırı bir durum" ifadelerini kullandı.

Ekonomik yaptırımlarla ilgili soruya ise Ömer Çelik," Bunun çok kapsamlı A - B - C planları var. Türkiye ilk olarak kendi ulusal güvenliğini düşünerek bu girişimin ortaya çıkaracağı tabloyu izole edecektir" dedi.

Türkiye ile Irak ortak askeri tatbikat düzenleyeceği ve Türkiye'nin askeri operasyonlar düzenlemesi sorusuna Çelik, "Tatbikat yapıldığı zaman güvenlik güçlerimiz 'Türkiye bir fiziki çatışmaya mı girecek?' soruları soruluyor. Askeri müdahale başvurulacak en son seçenektir" söyledi.

Çelik, "Referandumun hukuki ve siyasi meşruiyeti tartışmalıdır" dedi.

#Ömer Çelik
#Kuzey Irak
#referandum
7 yıl önce