|

AB geç de olsa anladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel temaslarında en önemli konu Suriye ve mülteci krizinin çözülmesi oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 00:56 - 7/10/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Belçika Kralı Philippe'nin davetlisi olarak Belçika'nın başkenti Brüksel'e giden Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşmeler yaptı.



MÜZAKERE EDİLECEK


Erdoğan'ın yoğun Brüksel temaslarında, mülteci krizinin çözülmesi için AB liderleri ile yapılan görüşmelerde önemli adımlar atıldı. Mülteci krizinin çözümünde işbirliği için “ortak çalışma grubu” kurulması kararlaştırıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, AB'nin mülteci krizinin çözümünde işbirliği için Türkiye'ye önerdiği “eylem planı” taslağı gelecek günlerde taraflar arasında müzakere edilecek. İşbirliğinin ayrıntılarını görüşmek üzere AB'den üst düzey yetkililer bu hafta Türkiye'ye gelecek.



GÖRÜŞMELER OLUMLU


Erdoğan'ın Brüksel'de AB kurumlarının liderleriyle yaptığı görüşmelerin olumlu bir havada gerçekleştiğini belirten kaynaklar, görüşmelerde sığınmacı krizinin çözülmesi için önem taşıyan Suriye'de siyasi çözüm çabalarının, güvenli bölge önerisinin ve Suriyeli sivillerin korunmasının da ele alındığını kaydettiler. Edinilen bilgilere göre Türkiye, AB'nin geç de olsa mülteci krizinin çözümü için harekete geçmesini memnuniyetle karşılarken, işbirliğinin “gerçekçi” ve “sürdürülebilir” bir temelde olması gerektiğini vurguluyor.



AYRINTILAR NETLEŞECEK


AB'nin Türkiye'ye sunduğu öneriler, mülteci krizinin çözümüne dönük olarak, Suriyeli mülteciler için Türkiye'de yeni imkanların oluşturulması, mültecilerin bir bölümünün AB ülkeleri tarafından kabul edilmesi, Türkiye'de kalan mülteciler için AB'nin mali yardımda bulunması, sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve kaçakçılarla daha etkili mücadele gibi unsurları içeriyor. Ancak bu konularda henüz netlik sağlanamadığı, görüşmelerle ayrıntıların belirleneceği kaydedildi.



VİZE VE TERÖR


Erdoğan ayrıca AB kurmaylarıyla vize muafiyetini de ele aldı. AB kurumlarının liderleri, genel olarak Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına paralel olarak vize muafiyetine, şartların yerine getirilmesi ile birlikte sıcak bakıyor. Görüşmelerde PKK konusunda AB'nin tavrı da masaya yatırıldı ve bu konuda ortak çalışma kararına sıcak baktıkları belirtildi.



İşte AB'nin eylem planı


Avrupa Birliği Komisyonu, mülteci krizinde Türkiye'ye yardım için hazırladığı eylem planını dün açıkladı. Plan, mülteci kriziyle ilgili kapsamlı işbirliğinin ve koordinasyonun ana hatlarını ortaya koyuyor. Eylem planı uyarınca AB, Türkiye'ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar avro destek sağlayacak. Plan, mültecilere yapılacak yardımlar dışında Türkiye'ye daha fazla mülteci gelmemesi için alınacak önlemleri de içeriyor. Komisyon, ''mültecilerin uygun ve zamanlı bir şekilde Türkiye'den AB ülkelerine gönderilmeleri'' konusunda çalışma yapacak. Eylem planı çerçevesinde, ''AB'nin Türkiye'nin insan kaçakçılığı ile yaptığı mücadeleye aktif destek vereceği ve bu konudaki işbirliğinin somut önlemlerle artırılacağı'' vurgulandı. Yine bu kapsamda AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu FRONTEX, Türkiye'de bir irtibat bürosu açacak. Yapılan açıklamada AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in Erdoğan ile yaptığı görüşmede söz konusu planı aktardığı bildirildi.



#Jean Claude Juncker
#Erdoğan
#avrupa birliği
#Suriyeli mülteciler
9 yıl önce