|

ABD filosu İncirlik'e geliyor

Türkiye ve ABD'nin mutabakata vardığı DAEŞ'e yönelik operasyon için kritik haftaya girildi. ABD filosu bu hafta İncirlik'e gelecek ve "DAEŞ'ten arındırılmış bölge" için düğmeye basılacak. 200'ün üzerinde ABD askeri ve savaş uçaklarının İncirlik Üssü'ne bu hafta gelmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
11:48 - 5/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:47 - 5/08/2015 Çarşamba
Diğer

Türkiye ve ABD arasında yaklaşık 10 aydır süren ve temmuz ayında Bakanlar Kurulu kararı ile son şekli verilen mutabakat kapsamında somut adımlar atılmaya başlandı. ABD ve Türkiye, ilk adım olarak DAEŞ'in Türkiye sınırlarından uzaklaştırılması kararı almıştı. Bu, Suriye'nin kuzeyinde "arındırılmış bölge" oluşturması anlamına geliyor.



Bölgenin ılımlı muhaliflerin kontrolünde olması planlanırken, muhaliflere koalisyon uçaklarının "hava kalkanı" oluşturması kararlaştırıldı. İlk uygulama da geçtiğimiz hafta yapıldı. Koalisyon uçakları, Suriye'nin Azez kentinde El Nusra ile çatışmaya giren ılımlı muhaliflere havadan destek sağladı. DAEŞ'ten arındırılmış bölgeye Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların yerleştirilmesi de öngörülüyor.



FİLO BEKLENİYOR


Sabah'ın haberine göre, bu kapsamda, operasyonların merkezi olacak İncirlik Üssü'nün kullanımı için hazırlıklar başladı. Ağustos ayının sonunda açılacağı iddia edilen üssün önümüzdeki günlerde operasyonel olarak kullanıma açılması bekleniyor. İncirlik'i silahlı İHA'ların kullanmaya başladığı belirtilse de bu üssün kapsamlı kullanımı ABD filosunun Türkiye'ye gelmesi halinde hayata geçecek. 200'ün üzerinde ABD askeri ve savaş uçaklarının İncirlik Üssü'ne bu hafta gelmesi bekleniyor.



Belli sayıda askeri teçhizat, 30 F16 ve F15 savaş uçağı, 5 tanker uçağı, 4 hava ikmal kontrol uçağı da İncirlik'te konuşlandırılacak. ABD filosu ve askeri teçhizatın İncirlik'e getirilmesinin hemen ardından, "DAEŞ'ten arındırılmış bölge" için düğmeye basılacak. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere koalisyon ülkeleri de operasyonlara destek verecek. Türkiye'nin geçtiğimiz hafta başladığı DAEŞ'e yönelik operasyonlarına önümüzdeki haftadan itibaren yeniden ağırlık vereceği belirtiliyor.



5 MUHALİF DAHA KAÇIRILDI


Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kurum, ABD ve Türkiye'nin ortaklaşa eğittiği ılımlı muhaliflerden 5'inin daha El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü tarafından kaçırıldığını duyurdu. Eğit-donat projesinin ilk ayağını tamamlayan 54 muhalif 13 Temmuz'da Suriye topraklarına giriş yapmıştı. Geçtiğimiz haftadan beri bunlardan 5'inin hayatını kaybettiği, 26'sının kaçırıldığı, 16'sının da yaralandığı haberleri gündeme gelmişti.



YPG BÖLGEDE OLMAYACAK


ABD ve Türkiye'nin, Suriyeli Kürtlerin oluşturulacak güvenli bölgenin dışında tutulması konusunda anlaştığı, "bu yöndeki mutabakatla Ankara hükümetine güvence vermenin amaçlandığı" kaydedildi. Wall Street Journal gazetesinde Türk ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, "ABD ve Türkiye, YPG gibi Kürt milislerin Suriye'nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölge içine girmesini engellemek noktasında bir mutabakata vardılar" denildi.



İLK SİLAHLI İHA'LAR KALKTI


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yapılan açıklamada İncirlik Üssü'nden ilk kez silahlı insansız hava araçlarının (İHA) kalktığı belirtildi. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, silahlı insansız hava araçlarının hafta sonu İncirlik Üssü'nden Suriye'ye kalktığını bildirdi. Yüzbaşı Davis, İHA'ların henüz herhangi bir operasyona dahil olmadığının altını çizdi. Adana'daki İncirlik Üssü'nden şimdiye kadar ABD'ye ait sadece silahsız insansız hava araçları gözlem yapmak için havalanıyordu.




#abd filosu
#daeş
#incirlik üssü
9 yıl önce