|

ABD silahları mercek altında

ABD, terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği silahların seri numaralarını Türkiye’ye vermeye başladı. ABD’nin “Seri numara güvencesini” yetersiz bulan Türk yetkililer, teröristlerden ele geçirilen silahları tek tek kontrol ediyor. Terör örgütü PKK seri numarasını kazıdığı silahları Türkiye’ye doğrultuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:46 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Terör örgütü PYD ile Suriye sınırında ortak devriye yürüten ABD ordusu, örgüte son bir ay içerisinde 348 TIR ağır silah verdi.
Terör örgütü PYD ile Suriye sınırında ortak devriye yürüten ABD ordusu, örgüte son bir ay içerisinde 348 TIR ağır silah verdi.

Türkiye ABD’nin Rakka operasyonunu birlikte yürüttüğü YPG’ye verdiği silahları mercek altına aldı. Rakka operasyonunun terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG ile birlikte yapılmasından rahatsızlık duyan Türkiye’ye karşı ABD, verdiği silahlara ilişkin tüm ayrıntıların Türkiye ile paylaşılacağına dair güvence vermişti. Edinilen bilgiye göre, verilen silahların seri numaraları paylaşılmaya başlandı. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in geçen hafta Perşembe günü Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a, PKK/PYD’ye sağlanan silahlarla ilgili detaylı bir mektup yolladığını açıkladı.

RUTİN OYALAMA

Dunford, kendisinin de konuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile rutin bir şekilde görüştüğünü söyledi. Dunford, “Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz” dedi.

GÜVENCE KADÜK KALDI

ABD’den, terörist örgüt YPG’ye verilen silahların seri numaraları paylaşılmaya başlanmış olsa da bununla yetinmeyen Türkiye, silahlarla ilgili sahada titiz çalışma yürütüyor. Teröristlerden ele geçirilen silahlar teker teker kontrol ediliyor. ABD’nin verdiği “Seri numara paylaşma güvencesi” ise şimdiden kadük kalmış durumda. Son olarak geçtiğimiz hafta sonunda Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Derecik Yeşilova Bahar Deresi'nde çıkan çatışmada etkisiz hale getirilen teröristle birlikte bir adet AT-4 tanksavar silahı ele geçirildi. Tanksavarın seri numarasının silinmiş olduğu belirlendi.

BİN ADET TANKSAVAR

Amerika’nın PYD/YPG’ye verdiği silahlar arasında, ilk sevkiyatta, AT-4 tanksavarlardan bin adet bulunuyordu. Güvenlik kaynakları, terörist örgüt PKK’nın elinde bu silahlardan kaç tane olduğuna dair bilgi olmadığını belirtirken, silahın seri numarasının teröristler tarafından mı yoksa teröristlere verilirken mi silindiğine dair soru işaretleri oluştuğunu vurguluyorlar. Yine ABD’nin terörist örgüte verdiği silahlar arasında, Güneydoğu’da terörle mücadelede sıkça rastlanan RPG7’ler, SPG9 geri tepmesiz toplar, Biksi makineli tüfekler, Doçka’lar bulunuyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, Haziran ayı sonunda yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısında ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

35 yıldır ABD mi
silahlandırıyor?
ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği silah listesine bakıldığında, bu silahların Doğu Bloğu ve Rus menşeili silahlardan olması da dikkat çekiyor. Türkiye’nin Güneydoğu’da 35 yıldır yürüttüğü terörle mücadele operasyonlarında ele geçirdiği silahların yüzde 95’ini de Doğu Bloğu menşeili silahlar oluşturuyor. Bu da, “Geçmişte PKK’nın Mehmetçiği şehit ettiği silahları da Amerika mı verdi?” sorusuna yol açıyor.


#ABD
#Silah
#PKK
#YPG
7 yıl önce