|

ABD'den Gaziantep'e 'saldırı' mesajı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Gaziantep'te özellikle yabancılar tarafından tercih edilen alışveriş merkezi ve işletmelere yönelik bir 'terör saldırısı' düzenlenebileceği konusunda dikkati çeken bir mesaj yayınladı. ABD, daha önce de benzer saldırı uyarılarında bulunmuş hemen ardından da kanlı terör olayları yaşanmıştı.

Yeni Şafak
14:10 - 22/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:21 - 22/09/2016 Perşembe
Diğer
ABD, mesajını Gaziantep'te bulunan vatandaşlarına ithafen yayımladı.
ABD, mesajını Gaziantep'te bulunan vatandaşlarına ithafen yayımladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarına ithafen yayımladığı mesajda, Gaziantep'teki bir "terör hücresi"ne yönelik polis soruşturması yürütüldüğüne dair haberler olduğu belirtildi. Mesajda, "Bu bilgi, teröristlerin muhtemelen alışveriş merkezlerini ya da Batılı müşterilerce tercih edilen restoran ve kafeleri hedef alacağına işaret ediyor" denildi.



Elçilik, "Gaziantep'teki ABD vatandaşlarına bu tarz işletmelere giderken dikkatli olmalarını, mümkünse gitmemelerini tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.



ABD büyükelçiliği, saldırıları hangi terör örgütünün gerçekleştirebileceğinden şüphelenildiğini belirtmedi.





Kızılay'dan önce de uyardılar

ABD, İngiltere ve Almanya daha önce de benzer saldırı uyarılarında bulunmuş hemen ardından da kanlı terör olayları yaşanmıştı. Mart ayı başında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği bir mesaj yayınlayarak vatandaşlarına Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da terör tehlikesi olabileceği yönünde uyarılarda bulunmuştu. 13 Mart 2016'da ise Ankara Kızılay'da bombalı saldırı düzenlenmiş ve 38 kişi hayatını kaybetmişti.



Açıklamadan sonra saldırı


Yine 19 Mart'ta İstanbul'da, Taksim'de düzenlenen canlı bomba saldırısından bir kaç gün önce Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve iki ildeki Alman okullarının terör saldırısı ihtimali nedeniyle 'tedbir amaçlı' kapatıldığını bildirmişti. İncirlik Üssü'nde görev yapan Alman askerleri için de alarm durumunun geçerli olduğu belirtilmişti. Bu uyarıların hemen ardından Taksim'de bir canlı bomba kendisini patlatmış, 5 sivil hayatını kaybetmişti.



'Turistik merkez' vurgusu

27 Nisan 2016'da Türkiye bir terör saldırısı ile sarsılmıştı. Bir canlı bomba Bursa'da Ulucami önünde kendini patlatmıştı. 13 sivilin yaralandığı saldırıdan saatler önce ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden Türkiye'deki ABD vatandaşlarına e-posta ile 'acil mesaj' gönderilmişti. Mesajda ise “ABD, terör örgütlerinin Türkiye'deki popüler turistik merkezlere yönelik saldırı fırsatı aradığına dair sağlam bulgular elde etmeyi sürdürüyor" ifadelerine yer verilmişti



29 Haziran'dan önce de uyarmıştı

29 Haziran'daki Atatürk Havalimanı saldırısı öncesinde de yine ABD kendi vatandaşlarını uyarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye'deki turistlerin yabancı terör grupları tarafından açıkça hedef alınabileceğini belirterek' 'dikkatli olun' denilmişti. Uyarıdan kısa bir süre sonra IŞİD Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bir saldırı gerçekleştirmiş 45 kişi hayatını kaybetmişti. Terör saldırılarının batılı ülkelerin yaptığı uyarıların hemen ardından gelmesi, 'saldırılardan haberleri var' şüphesi uyandırdı.





#ABD
#Gaziantep
8 yıl önce