|

ABD’ye PYD tepkisi

Washington'dan gelen PYD'ye destek açıklaması üzerine ABD Büyükelçisi, Dışişlerine çağrılarak uyarıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da ABD'ye "Karar ver, terör örgütlerini mi Türkiye'yi mi seçiyorsun?" diye sordu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:48 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'nin PYD'ye ilişkin ifadeleri nedeniyle öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlıkta, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Büyükelçi Bass'e, Kirby'nin PYD'ye yönelik açıklamalarından Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kirby, günlük basın toplantısında, “Biz, PYD'yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Suriye PKK'sı PYD/YPG'ye terör örgütü olarak görmeyen ABD'ye tepki gösterdi. Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de mevkidaşı Peter Szijjarto ile yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, DAEŞ'in tüm dünyaya göre 'terör örgütü' olduğunu hatırlattı, “Şimdi DAEŞ kötü çünkü radikal ama PYD, PKK daha iyi çünkü Marksist, Leninist. Yani onlara göre seküler. Böyle bir anlayış olur mu? O da terör örgütü, bu da terör örgütü. 'Birisi daha iyi' diyemezsiniz” dedi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “ABD'nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi seçiyor. Biz Amerikalılara, Joe Biden'a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu anlattık belgeleriyle. John Kerry'ye defalarca bunu anlattım. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez”



1 milyon olur


Suriyelilerin daha önce Esed zulmünden kaçarken şimdi buna Rus saldırılarının eklendiğini söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, son dönemde 50 binden fazla kişinin Türkiye sınırına geldiğini hatırlatarak “Bunlardan 10 bini içeri alındı. Diğer kısmı da sınırın ötesindeki kamplarda. Saldırılar devam ederse bu sayı yüz binleri hatta 1 milyonu aşabilir” dedi.




#John Kirby
#Çavuşoğlu
#pyd
#Esed zulmü
8 yıl önce