|

Abidevi taşlar özenle temizleniyor

Dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan ve Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2017 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Abidevi taşlar özenle temizleniyor
Abidevi taşlar özenle temizleniyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası geçici listesinde yer alan tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları başladı. Boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri özelliği taşıyan mezar taşlarındaki çalışmalar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülüyor.

MEZARLIK AÇIK HAVA MÜZESİ NİTELİĞİNDE

Karahan, bu yıl yoğun olarak tahrip olmuş mezar taşları üzerinde çalışacaklarını söyledi. Mezarlığın açık hava müzesi niteliğinde olduğunu vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: “Bu yıl tahrip olan taşlara yoğunlaşacağız. Ancak genel olarak mezarlığın tamamı üzerinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Eğik olan taşların bir çoğunu düzelttik. Şu anda yere yıkılmış 125 mezar taşı var. Bunları ödenek ve zamanımız elverdiği sürede ayağa kaldırmaya çalışacağız. Yine mezarlık alanında projelendirme ve çizim çalışmalarımız var. Taşların üzerindeki yazıların okunması ve temizlik çalışmaları devam ediyor. Mezarlık açık hava müzesi niteliğinde. Bu sebeple her türlü önemi gösteriyoruz”

#İslam mezarlığı
#Anadolu
#Orhun Abideleri
7 yıl önce