|

AB’nin teklifi ciddi olmalı

Avrupa Politika Merkezi uzmanlarından Amanda Paul, AB’nin Brüksel’deki zirvede mülteci sorunu konusunda ciddi bir teklif yapması gerektiğini söyledi. Paul, “Zirvenin başarısı AB’nin tavrına bağlı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 02:56 - 29/11/2015 Pazar
AA

Brüksel, AB-Türkiye Zirvesi'ne hazırlanıyor. Bugün yapılacak zirvede Türkiye'yi Davutoğlu temsil edecek. 3 saat sürmesi beklenen zirvenin gündeminde ağırlıklı olarak mülteci krizi ve Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması var. Mülteci gündemli 7 zirve düzenleyen ancak bir çözüm bulamayan AB üyeleri, Türkiye'nin yardımının şart olduğu kanısında. Bu çerçevede sık sık Türkiye'ye temsilciler gönderen AB Komisyonu, Ankara ile bir plan üzerinde anlaşmak istiyor. Bu çerçevede hazırlanan ve 15 Ekim'de yapılan AB Liderler Zirvesi'nde ele alınan ortak planda mülteciler için fon sağlanması öngörülüyor. Taslağa göre, Türkiye'deki mülteciler için 3 milyar avro sağlanacak ancak bunun tek seferde mi yoksa zaman içinde mi verileceği veya sonradan ekleme yapılıp yapılmayacağı belirtilmiyor.



AB'NİN TAVRINA BAĞLI


Avrupa Politika Merkezi uzmanlarından Amanda Paul, AB'nin zirvede Ortak Eylem Planı'nda bir anlaşmaya varmayı umduğunu kaydederek, “Mülteci krizi, Türkiye'ye daha güçlü bir pozisyon sağlayan acil bir mesele halini alıyor. Bununla beraber, AB ciddi bir teklif yapmalı, aksi halde daha fazla vakit harcanacak” dedi. Amanda Paul'a göre, zirvenin başarısı AB'nin tavrına bağlı. Paul, “Türkiye, AB'ye güvenmiyor ve AB'nin çabucak yerine getireceği ciddi ve sağlam bir anlaşma istiyor'' diye konuştu.


#Brüksel
#AB-Türkiye Zirvesi
#Davutoğlu
8 yıl önce