|

Yeni Şafak yazdı Türkiye Almanya'ya "Adil Öksüz" notası verdi

15 Temmuz'un 1 numarası Adil Öksüz'ün izini Almanya'da bulan Yeni Şafak'ın manşeti Türkiye'yi harekete geçirdi. Türkiye yetkilileri, oturum izni başvurusu Almanya tarafından kabul edildiği belirtilen Adil Öksüz haberimizin araştırılmasını ve firari FETÖ'cünün varlığının tespiti durumunda yakalanarak iade edilmesini istedi.

Yeni Şafak
11:10 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:19 - 2/10/2017 Pazartesi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden Adil Öksüz'ün Almanya'da saklandığını Yeni Şafak gündeme getirdi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden Adil Öksüz'ün Almanya'da saklandığını Yeni Şafak gündeme getirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, FETÖ’nün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz hakkında Yeni Şafak'ın geçtiğimiz günlerdeki manşet haberi üzerine Türkiye üst düzeyde diplomatik girişimde bulundu.

Haberin detayları araştırılsın

Alman Dışişleri Bakanlığına verilen notada, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği haberlerde Öksüz’ün Almanya'nın farklı kentlerinde görüldüğü ve geçici oturum talebi yabancılar polisi tarafından kabul edildiği hatırlatılarak, bu konuda Alman makamlarının bilgisi olup olmadığı soruldu ve haberlere yansıyan iddiaların araştırılması istendi.


"Almanya'da ise iade edin"

Öksüz'ün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin kilit isimlerinden olduğuna işaret edilen notada, firari sanığın Almanya’da bulunduğunun tespit edilmesi durumunda yakalanarak suçluların iadesi anlaşması uyarınca Türkiye'ye iadesi talep edildi.

  • Yeni Şafak ortaya çıkardı:

    Öksüz özel muamele ile Almanya'da
  • 15 Temmuz darbe girişiminin ardından firar eden
    ’nün Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz’ün Almanya’ya sığındığını Yeni Şafak gündeme taşımıştı.
    , Alman yetkililerin diğer sığınmacıların aksine özel muamele uyguladığı Öksüz’ün isminin resmi kayıtlarda geçirilmediği ve gizlendiği belirtilmişti.

  • Yeni Şafak'ın 9 Ağustos 2017 tarihli 1. sayfası ve manşet haberi.


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'ya verilen nota hakkında ilk açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu'un ifadeleri şöyle:

"FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da olduğuna, hatta nerede yaşadığına dair bazı haberler çıkmaya başladı. Biz de Dışişleri Bakanlığı olarak Almanya'ya resmi olarak bir nota verdik. Bu kişinin varsa, Almanya'da tespit edilmesi ve bir an evvel tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmesini istedik."


Türkiye tatmin olmadı

Almanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Öksüz'ün ülkede bulunduğuna dair ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını ifade etti ancak bu yöndeki açıklamalar Türkiye tarafınca tatminkar bulunmuyor.

Almanya bilgi paylaşımı yapmak zorunda

Almanya’da iltica talepleri, Dışişleri Bakanlığı tarafından değil Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi tarafından ele alınıp karara bağlanıyor.

Alman makamları, uluslararası sözleşmelere dayanan yükümlülüklerini gerekçe göstererek iltica talebinde bulunan kişiler hakkında bu kişilerin geldiği ülkelerle bilgi paylaşımı yapmıyor.

Daha önce Alman basınında çıkan haberlerde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yaklaşık 4 bin FETÖ üyesinin Almanya’ya geldiği belirtilmişti.


#Adil Öksüz
#Almanya
#FETÖ
#Yeni Şafak
7 yıl önce