|

Adıyaman 5,5 ile sallandı

Adıyaman’ın Samsat ilçesinde dün saat 14.07’de meydana gelen 5,5'lik depremin ardından 4,2, 4,4 ve 4,1 büyüklüğünde 40’ın üzerinde artçı sarsıntı halkı sokağa döktü. Çevre illerde de hissedilen deprem maddi hasara yol açarken, 30 kişi yaralandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2017 Cuma
Güncelleme: 02:14 - 3/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
5.5'lik kabus
5.5'lik kabus

Adıyaman dün deprem fırtınasıyla sarsıldı. Samsat ilçesinde 5.5 büyüklüğündeki ilk depremin ardından yaşanan 100'ü aşkın artçı sarsıntı korku ve paniğe yol açtı. Depremde panikle 1. kattan atlayan bir kişinin ayağı kırıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) tespitine göre, dün saat 14.07'de merkez üssü Adıyaman'ın Samsat ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 11,3 kilometre derinlikte oluşan deprem, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi civar illerde de hissedildi.



HALKI SOKAĞA DÖKTÜ


Ardından saat 14.16'da 4,2, 14.18'de 4,4 ve 14.20'de 4,1'lik olmak üzere 40'ın üzerinde yaşanan artçı sarsıntı halkı sokağa döktü. Evlerine girmeye korkan vatandaşlar parklara ve açık alanlara akın etti. Samsat'ta bazı binalar yıkılırken çok sayıda ev, işyeri, okul ve kamu kurumu binası ile hükümet konağı hasar gördü. Özellikle iki köyde çok sayıda evi yerle bir eden deprem, Adıyaman merkezdeki Musalla Camii'nin minaresinde de hasara yol açtı. Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, ilçede bazı evlerin yıkıldığını, bir okulda hasar meydana geldiğini söyledi. Deprem sırasında okulda bulunan 11 yaşındaki Rojda Demirelli isimli öğrenci panikle 1. kattan atlayarak ayağını kırdı.





CAN KAYBI YOK


Adıyaman Valisi Abdullah Erin, yaptığı açıklamada, depremin özellikle Samsat'ta etkili olduğunu ancak Adıyaman'da da hissedildiğini söyledi. Vali Erin, “En büyük tesellimiz şu ana kadar Allah'a şükür can kaybımız olmamasıdır. 28-30 civarı yaralı vatandaşımız var, hepsi ayakta taburcu edilebilecek durumda. 4-5 köyde 20'ye yakın eski köy evi yıkıldı. Geri kalan bazı yerlerde de hasar oluştu. Biz de her türlü önlemi aldık. Tam bir seferberlik halindeler” diye konuştu.



AFAD YARDIMA KOŞTU


Adıyaman'ın yanı sıra çevre illerden sevk edilen AFAD, Türk Kızılayı, itfaiye ve polis ekipleri, bölgede hasar tespiti yaparak, evleri hasar görenlerin yardımına koştu. AFAD Başkanı Halis Bilden, “İki köyümüzde biraz hasar görünüyor. 6 ilden arama kurtarma birlikleri sevk ettik. Ayrıca AFAD mobil tırını da bölgeye yönlendirdik. Battaniye ve gerekli araç gereç ihtiyacını giderdik” dedi.


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Akdamar ve Taşkuyu köylerinde hasarlı binalar var. Allah'a şükür ağır yaralı veya hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Olası ihtiyaç durumunda her şeye hazırlıklıyız" diye konuştu.





Bomba gibi patladı


Deprem sırasında evi hasar gören vatandaşlardan Nilüfer Aslan, yaşadıklarını gazetecilere anlattı. Depreme namaz kıldığı sırada yakalandığını belirten Aslan, “Bir anda sanki bomba patladı. Eşyalar devrildi, yıkıntılar oluştu. Çocuğumun üzerine tuğlalar düştü ama Allah'a şükür bir şey olmadı” diye konuştu. Suriyeli sığınmacı Mukri Hammud da evlerinin hasar gördüğünü belirterek, “Çok korktuk ama Allah'a şükür, can kaybımız olmadı” dedi.



Eğitime 3 gün ara


Adıyaman il merkezi, Samsat ve Kahta ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Sevirik İlçesi'ndeki okullarda eğitime Pazartesi gününe kadar ara verildi. Depremin yaraları ise hızla sarılıyor. AFAD bin 500 kişinin barınabileceği çadırları hızla kurarken belediye de 5 bin kişilik sıcak yemek ikramı gerçekleştirdi. Öte yandan Samsat'taki sarsıntılar aralıklarla sürüyor. İlçede depremden sonraki 8 saatte 100'ü aşkın artçı sarsıntı kaydedildi.



Hasarlı binalara girmeyin


İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, özel bir televizyon kanalına yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Oldukça sığ bir deprem. Sol yönlü doğrultu atımlı bir fay tarafından oluştuğu anlaşılıyor. Doğu Anadolu Fayı'nın karakteriyle uygun. Son 150 yıldır suskun olan bir fay. Burası 7'nin üzerinde depremler üretmiş bir bölge. Üzerinde büyük deprem beklediğimiz faylardan biri. Artçı sarsıntılara bakılırsa tek başına bir deprem. Hasarlı olan yapılar varsa buralara girmemek gerekiyor."















#Adıyaman
#Samsat
#Deprem
#AFAD
7 yıl önce