|

Afrin’de gergin bekleyiş

Afrin’de gözetleme ve kontrolün tesisi olan birinci aşama tamamlandı. İkinci aşamada milli güvenliğe tehdit halinde bölgede meşru müdafaa kapsamında operasyon için düğmeye basılacak.

Yeni Şafak ve
08:00 - 3/12/2017 Pazar
Güncelleme: 09:36 - 3/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye sınır ihlalleri ve tacizlere karşı teyakkuzda. Afrin’deki gelişmeler yakından izlenirken, TSK unsurları da eller tetikte bekliyor.
Türkiye sınır ihlalleri ve tacizlere karşı teyakkuzda. Afrin’deki gelişmeler yakından izlenirken, TSK unsurları da eller tetikte bekliyor.

Afrin’in terörist unsurlardan arındırılmasına ilişkin kararlı duruşunu sürdüren Türkiye, PYD'nin Türk askerine kurduğu türlü pusular karşısında müttefiklerinden gerekli hassasiyeti göremedi. Afrin konusunda son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’deki gibi kontrol ve gözetleme noktalarının oluşturulması önerisini getirdi ve artık burada yaşayan halkın geri döndürülmesi için sürecin başlatılması gerektiğini vurguladı. Türkiye, Afrin'de meşru müdafaa kapsamında her türlü adımı atma konusunda da ciddi.

BÖLGENİN KONTROLÜ ŞART

Afrin çevresinde zaten fiilen gözetleme ve kontrol noktaları oluşturulmuş durumda. Afrin'in kuzey, güney, batı ve doğusunda Fırat Kalkanı unsurlarının bulunduğu bölgeden terörist örgüt adım adım takip ediliyor. Havadan ve karadan gözlem faaliyetleri aralıksız yürütülüyor. Ancak burada bir açık nokta, Halep üzerinden Afrin’e ulaşan güzergah olan Tel Rifat ile Minniğ Havaalanı bölgesinde de kontrolün tesis edilerek, bölgeden terörist ve mühimmat akışının kesilmesi isteniyor. Kontrolün sağlanması halinde, terörist örgüte Münbiç ve Halep istikametinden gelen destek tamamen kesilmiş olacak.

MEŞRU MÜDAFA HAKKI KULLANILABİLİR

Afrin’de gözetleme ve kontrolün tesisi olan birinci aşama fiiliyatta neredeyse tamamlanmış durumdayken, ikinci aşama için de Türkiye, müttefiklerine, “Destek vermeyin ama karşımızda da olmayın” mesajı veriyor. Afrin’deki terörist varlığın Türkiye’ye karşı beka sorunu oluşturması durumunda, bölgede meşru müdafaa kapsamında operasyon için harekete geçilecek.

Türkiye’nin milli güvenlik sorunu olarak gördüğü Afrin’deki gelişmeler yakından izlenirken, TSK unsurları da eller tetikte bekliyor. Sınır ihlalleri ve tacizlere müsamaha gösterilmeyeceği tüm muhataplara en üstten en alta kadar tüm kademelerde iletilmiş durumda.

  • Tel Rifat ve Minniğ stratejik öneme sahip
  • Tel Rifat bölgesi, Suriye’de 2011 yılında bağımsızlık hareketinin başlatılmasıyla simgeleşen bir bölge. Uzun süre muhaliflerin elindeki bu Türkmen bölgesi, muhaliflerin kalesi olarak görülüyordu. Ancak DEAŞ’ın eline geçmesinin ardından PYD’ye teslim edildi. Tel Rifat ile Minniğ Havaalanı bölgesinin kontrol altına alınması, muhalifler için hem simgesel, hem de PYD/YPG’ye lojistik desteğin bağlantı noktası olarak stratejik öneme sahip.
#Afrin
#TSK
#Suriye
6 yıl önce