|

Ahilik sandığı 2018'de hayata geçecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hükümet olarak esnafın yanında olduklarını belirterek, "Küçük esnafı ezici rekabetten korumak için birçok projeyi hayat geçirdik. Peşin ödemelerde Bağ-Kur indirim imkanı getirdik. İstihdam seferberliğinde esnafımızı da bu teşviklerin içerisine ekledik" dedi.

Yeni Şafak
16:47 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 16:52 - 6/03/2017 Pazartesi
AA
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Almanya ve Hollanda'da bakanların konuşmalarının engellenmesiyle Avrupa'nın çifte standardının bir kez daha görüldüğünü belirterek, "Herkesin ifade hürriyeti var, Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının konuşması bu kapsamda değil mi? Bakanlarımızı konuşturmayanlar hayır kampanyası içerisindelerse bunu açık açık söylesinler" dedi.



Bakanlık Toplantı Salonu'nda, Ahi Sanayici ve İşadamları Derneği (AHİSAD) Başkanı İbrahim Çam ve beraberindeki heyeti kabul eden Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Avrupa'da bakanların konuşmalarının engellenmesine dikkati çekti. Tüfenkci, "Darbe neden gerçekleşmedi diye karalar bağlayan bir kesim Avrupa'da ortaya çıktı. O kesim bakanlarımızın konuşmalarını engelledi. Herkesin ifade hürriyeti var, Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının konuşması bu kapsamda değil mi? Bir kez daha Avrupa'nın çifte standardını ve bu değerler noktasındaki samimiyetsizliğini görmüş olduk. Bakanlarımızı konuşturmayanlar, hayır kampanyası içerisindelerse bunu açık açık söylesinler" diye konuştu.



Tüfenkci, Türkiye'nin her zamankinden daha çok istikrara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:



"15 Temmuz gecesi esnafımız da sokaklardaydı, demokrasi için, hukukun üstünlüğü için 'dur' dediler. 15 Temmuz öncesi eğer 7 Haziran'da bir koalisyon olsaydı o gece bu kadar dik durabilir miydik? Parlamenter sisteme baktığımızda darbeleri getirdi, 28 Şubat'ları getirdi. 2016'ya geldiğimizde de 15 Temmuz'u getirdi. Biz artık milletimizin enerjisini heba etmek istemiyoruz. Biz istiyoruz ki anayasa değişikliğiyle son sözü millet söylesin. Biz istiyoruz ki Meclis yasama, denetim görevini yapsın. Şimdi '600 milletvekiline ne gerek var' diyorlar. Bugün İstanbul'da yaklaşık 200 bin seçmene bir vekil düşüyor. Seçmenle milletvekilinin ilişkisini daha sağlam kurmamız lazım."



Anayasa değişikliğinin güçlü bir yargı ve yönetim sağladığını belirten Tüfenkci, güçlü yönetimle hızlı karar alınabileceğini söyledi.



Ahilik sandığı 2018'de hayata geçecek


Hükümet olarak esnafın yanında olduklarını belirten Tüfenkci, "Küçük esnafı ezici rekabetten korumak için birçok projeyi hayat geçirdik. Peşin ödemelerde Bağ-Kur indirim imkanı getirdik. İstihdam seferberliğinde esnafımızı da bu teşviklerin içerisine ekledik" dedi.



Tüfenkci, Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesinin Meclisten geçtiğini hatırlatarak, düzenlemenin esnafı koruyucu olduğunu anlattı. Sandığın amacının esnafa yük getirmek olmadığına işaret eden Tüfenkci, "Bunu esnafa bir yük getiriyor gibi lanse ediyorlar. Günlük 1 lira, ayda 35 lira gibi bir ödemeyle bunu hayata geçirdik. Bunun yarısını devlet karşılıyor. Buradaki mantık, sen dükkanını kapatmazsan da iflas eden bir kardeşine yardım etmiş oluyorsun. Gönül isterdi ki ahilik sandığını 2017'de yürürlüğe girsin ama bunu 2018'de hayat geçirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.



#Bülent Tüfenkci
#Ahilik sandığı
7 yıl önce