|

AK Parti başkanlığı millete anlatacak

MHP’nin referanduma yeşil ışık yaktığı başkanlık sistemi konusunda AK Parti çalışmalarını hızlandırdı. Hafta sonu Afyonkarahisar kampında bu konuyu istişare edecek olan AK Parti, bir yandan da 78 milyona başkanlık sistemi ve anayasayı anlatacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 22:46 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

MHP'nin, referandum desteği için kapıyı aralaması üzerine AK Parti, uzun süredir hazırlığını yaptığı başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalara hız verdi.


AK Parti'nin başkanlık teklifi ay sonuna kadar Meclis'e sunulacak. Teklif önce Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak, daha sonra Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Genel Kurul'da, AK Parti ile MHP'nin sandalye sayıları, referandum için gereken 330'un üzerinde.



TASLAK MHP'YE GÖSTERİLECEK


MHP'nin de destek vermesi halinde teklifin halkoyuna sunulması için gereken 330 milletvekilinin üzerine çıkacak. Meclis'ten referandum çıkması durumunda 2016 yılı bitmeden bu sürecin tamamlanması hedefleniyor. Eğer referandum kararı alınırsa, Yüksek Seçim Kurulunun da iki ay içinde hazırlıkları tamamlaması planlanıyor.



Yarı başkanlık ve başkanlık sistemi için anayasada 15-20 maddelik değişiklik yapılması gerekiyor. Partili cumhurbaşkanlığı için ise 3-4 maddelik tadilat öngörülüyor. MHP'den destek olabilecek sinyalleri alan AK Parti, metni hazırladıktan sopnra MHP'ye göstermeyi planlıyor.Metin Meclis'e sunulmadan MHP'nin destek verip vermeyeceği öğrenilecek. Bu süreçten sonra AK Parti ve MHP arasında istişare yapılacak. Bu görüşmelerden sonra üzerinde uzlaşılan metin, Meclis'e gönderilecek.



BAŞKANLIK BROŞÜRÜ


Öte yandan AK Parti, 78 milyona başkanlık sistemini ve anayasayı anlatacak. Kısa, net sorular ve cevaplarla herkesin anlayacağı dilde broşürler hazırlanıyor. Partililer, topyekün bir seferberlikle Türkiye'nin böyle bir sisteme ihtiyacı olduğunu vatandaşa anlatacak.



Kamp başlıyor


Afyonkarahisar'da AK Parti kampı, bugün başlıyor. Kampın en önemli gündem maddesini ise AK Parti'nin Meclis'e sunacağı başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa teklifi oluşturacak. Kampta, dış politika, FETÖ, PKK, DAEŞ ile mücadele ve hükümetin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği reformlarla ilgili de bakanlar katılımcılara sunumlar yapacak. Başbakan Binali Yıldırım bugün cuma namazını Afyonkarahisar'da kılacak ve çeşitli ziyaretlerde bulunacak.



#Başkanlık sistemi
#AK Parti
8 yıl önce