|

AK Parti il başkanını almak için görevlendirilen 'cuntacı askere' hapis

Kars'ta, FETÖ'nün darbe girişimine karıştığı öne sürülen ve AK Parti İl Başkanı Çalkın'ı alması için görevlendirilen eski Üsteğmen Yalçın, 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yeni Şafak
21:00 - 13/10/2017 Cuma
Güncelleme: 21:29 - 13/10/2017 Cuma
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karıştığı öne sürülen ve AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın'ı alması için görevlendirilen eski Üsteğmen Mehmet Yalçın 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli eski üsteğmen Mehmet Yalçın ile avukatı katıldı.

Yalçın savunmasında, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece yaşadıklarını anlatarak, "Olay günü mesaiyi rutin bir şekilde bitirdim. Akşam 23.30 sıralarında whatsapp gruplarından herkes birliğe çağrıldı. Halis Altınparmak'a 'Komutanım ne oluyor' diye sordum. O da bilmediğini, tabur komutanına sorduğunu, herkesin birliğine gittiğini söyledi." dedi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldığı gerekçesiye yargılanan ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan 20 yıl ceza alan dönemin Topçu Tabur Komutanı Süleyman Koç'un talimatıyla jandarmaya gittiğini anlatan Yalçın, şunları ifade etti:

"Tabur Komutanı Süleyman Koç bana 'Jandarma alayına gideceksin, Binbaşı Aydın'ı bulacaksın ve AK Parti il başkanına davet edilmesini ileteceksin' dedi. Ben de yanıma 4 uzman çavuş, 1 astsubay 1 şoför ile birlikte sivil araçla alay komutanlığına gittim. Binbaşı Aydın'ı gördü.
O bana 'İl Alay Komutanını bekle' dedi. Durumu komutana ilettiğimde kendisi bana 'Biz bu işin içinde yokuz adresi biliyorsan sen git ya da kışlana geri dön' dedi
. Komutanlarımız bizi kandırdılar. Beraat etmek istiyorum."

Yalçın'ın müdafisi de müvekillinin FETÖ ile bir bağlantısının bulunmadığını, kendisine verilen emirlerin de şifahi olduğunu savunarak tahliyesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanık Çalkan'ın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Mehmet Yalçın'ı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı.

Sanığın atılı suça yardım etmek suretiyle iştirak ettiği kanaatine varan heyet indirime giderek Yalçın'ın 15 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında artırıma giderek cezayı 22 yıl 6 aya çıkaran heyet, suçtan sonra pişmanlığını gösteren davranışları sebebiyle Yalçın'ın 18 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

  • İddinamaden
  • İddianamede, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın FETÖ/PDY karşısındaki emin duruşu ile Türk milletinin, tank veya tüfek dinlemeden özgür iradesine yapılmaya çalışılan bu darbe girişimini bertaraf etmek için kahramanca direnmesi sayesinde bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığı" görüşüne yer veriliyordu.
  • Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece komutanlığa bağlı askeri birliklerden 16 tank, 11 geliştirilmiş zırhlı personel taşıyıcı (GZPT), 11 askeri kamyon ve diğer 25 zırhlı araçla 400'den fazla silahlı ve mühimmatlı asker ile şehir merkezindeki önemli noktaların kuşatma altına alındığı vurgulanan iddianamede, Topçu Taburu cephaneliğinden 15 bin 700 G3 otomatik tüfek mermisi, 8 bin MG3 otomatik tüfek mermisi, 4 bin uçaksavar mermisi, Komuta Destek Taburu cephaneliğinden 6 bin G3 otomatik tüfek mermisi, 700 uçaksavar mermisi, bin MP5 mermisi, Tank Taburu cephaneliğinden 19 bin 400 G3 otomatik tüfek mermisi, 2 bin 200 uçaksavar mermisi ve 10 bin A4 kule makineli tüfek mermisinin askeri kişilere dağıtılmak üzere hazırlandığı ve kısım kısım dağıtıldığı bildiriliyordu.
  • 14 Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli üsteğmen Mehmet Yalçın hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.

#Kars
#FETÖ
7 yıl önce