|

AK Parti'nin üç ayaklı şifresi

Türk siyaseti AK Parti'de yaşanan bayrak değişimiyle tarihi günlere tanıklık etti. 2. Olağanüstü Kongre'de MKYK listesinde yaşanan değişim Bakanlar Kurulu ve MYK listelerine de yansıdı. AK Parti bu üç listede yaptığı değişikliklerle tecrübenin partiden hükümete, hükümetten partiye sağlıklı bir şekilde aktarılmasını sağladı.

Yeni Şafak
16:21 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 16:44 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
AK Parti 2. Olağanüstü Kongresinde MKYK listesinin değişimi Bakanlar Kurulu ve MYK listelerine de yansıdı.
AK Parti 2. Olağanüstü Kongresinde MKYK listesinin değişimi Bakanlar Kurulu ve MYK listelerine de yansıdı.

Türk siyasetinde tarihi bir günü geride bırakan AK Parti'de Pazar günü yaşanan bayrak değişimi önce MKYK ardından Bakanlar Kurulu ve MYK listelerine yansıdı.



2. Olağanüstü Büyük Kongre'de 1282 delegenin imzasıyla kongreye tek aday olarak giren Binali Yıldırım, geçerli 1405 oyla AK Parti'nin üçüncü genel başkanı oldu. Başkanlığı ve başbakanlığı Ahmet Davutoğlu'ndan devralan Yıldırım, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı Bakanlar Kurulu'nu açıkladıktan sonra AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerini de açıkladı.



Kongrede AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelerinde büyük değişim yaşandı. 50 kişilik MKYK listesine 26 yeni isim dahil oldu. Yarısı değişen listede kadın üye sayısı 6'dan 14' çıktı. Kongrede başlayan bu değişim Bakanlar Kurulu listesine de yansıdı.



Kabineye 9 yeni isim girerken, 14 koltuk değişti. 4 ismin yer değiştirdiği, 8 bakanın kabine dışı kaldığı hükümette Karadeniz'den 2 başbakan yardımcısı 4 bakan görevlendirildi.



Kabinede olduğu gibi parti yönetimi de büyük değişim yaşadı 15 üyeli MYK'da 3 kadın genel başkan yardımcısı yer aldı. AK Parti kurulduğu günden bugüne bu üç listede yaptığı değişikliklerle tecrübenin partiden hükümete, hükümetten partiye aktarılmasını sağladı. İşte bütün ayrıntılarıyla AK Parti'de Pazar günü başlayan bayrak değişimiyle yaşanan yenilenme:




  • MKYK nedir?
  • AK Parti'nin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu 50 kişiden oluşuyor. Kongre delegeleri tarafından seçilen MKYK üyeleri arasından Genel Başkan yakın çalışma arkadaşlarını belirliyor. MKYK'ya seçilenler bakan olur ya da başka görevlere atanırsa üyelikleri devam ediyor ancak MYK üyesi olamıyorlar.
  • MYK nedir?
  • AK Parti'nin 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu içinden Genel Başkanın belirlediği yakın çalışma ekibi MYK listesini oluşturuyor. Grup Başkanvekillieri ile kadın, gençlik kolları başkanları da MYK'nın doğal üyeleri arasında yer alıyor.

#AK Parti
#MKYK
#MYK
#Bakanlar Kurulu
#65. Hükümet
8 yıl önce