|

Akademik midyede toplu üretim başladı

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, dünyada nesli tükenmekte olan tatlı su midyelerinin üretimini akademik ortamda gerçekleştirdi. Prof. Dr. Atamanalp, "Lezzet konusunda tüketicilerden olumlu tepkiler aldık. Dolayısıyla toplu üretim yoluna gittik. Üniversite koşullarında yetiştirildiği için akademik midye diyebiliriz" dedi.

Yeni Şafak
10:16 - 25/11/2014 Salı
Güncelleme: 08:38 - 25/11/2014 Salı
AA
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan tatlı su midyelerinin damızlıklarını Aras Nehri'nden toplayarak, akademik ortamda üretimini sağladı. Yüksekliği 2 bin rakım olan ve en yakın denize 300 kilometre uzaklıkta bulunan Erzurum'da, tatlı su midyelerinin çoğalmasını sağlamak ve insanlarda bir farkındalık oluşturmak amacıyla fakülteden öğretim üyeleri, nehirden damızlık midyeleri topladı. Fakültenin Akvaryum Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, havuzda ortama adaptasyonu sağlanan ve büyükleri 10 ile 90 gram arasında değişen midyeler akvaryuma alındı. Burada bakımı bilimsel veriler ışığında özenle yapılan midyelerden ilk etapta başarılı sonuçlar alındı. Çalışmanın ileri aşamasında seri üretime geçilerek, hem söz konusu tatlı su midye türünün yok olması engellenecek hem de bölge insanının tüketimine sunulacak. 

HALKIN TÜKETİMİNE SUNULACAK

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, önceleri su ürünleri denildiği zaman akla sadece balığın geldiğini ifade ederek, yıllar içerisinde fakültelerin su ürünleri mühendislerinin katkılarıyla su ürünleri tanımının çeşitli hale geldiğini söyledi.

Kendilerinin de bu kapsamda tatlı sularda yer alan midyelerin damızlıklarını topladıklarını anlatan Atamanalp, "Bunları üretim aşamasına getirdik. Belli bir boya geldikten sonra biz bunları halkımızın tüketimine sunacağız." diye konuştu.

DAMIZLIKLAR ARAS NEHRİ'NDEN TOPLANDI

Tatlı su midyesinin, denizden toplanan midyeden tat ve aroma olarak farklı olduğuna dikkati çeken Atamanalp, şunları kaydetti: "Bizim özellikle temiz suda stoklandığında yaptığımız duyusal analizlerde lezzeti ve aroması hakkında tüketicilerden olumlu tepkiler aldık. Dolayısıyla biz bunları toplu olarak üretim yoluna gittik. Bu çalışma kapsamında Aras Nehri'nden yakalanarak getirilen midyelerin burada alışık oldukları ortamlar oluşturularak çoğaltılması sağlandı."


KIRMIZI LİSTEDE BULUNUYORLARDI

Atamanalp, Türkiye'de ilk kez yapılıyor olmasının, ellerinde herhangi bir literatür bilgisi bulunmaması açısından kendilerini biraz zorladığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Üniversite koşullarında yetiştirildiği için akademik midye diyebiliriz. Bu çalışma sonunda midye dolmayı, bölge insanımıza, tüketicilerimizin beğenilerine sunacak hale getireceğiz. Bu midyelerin en önemli özelliği dünya çapında nesli tükenen ve koruma altına alınan türler olmasıdır. Kırmızı listede ismi yer alan canlılardandır. Tabii bu çalışma sonrasında belli bir yoğunluğa ulaştığımızda, biz bunların damızlıklarını aldığımız su kaynaklarına tekrar bırakacağız."
#midye
#akademik
#üretim
9 yıl önce