|

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreninde konuştu. 10 araştırma üniversitesini açıklayan Erdoğan, eğitim sistemiyle ilgili de önemli mesajlar verdi. Eğitim-öğretim ve kültür alanında özeleştiri yaptığını belirterek, ilerleme kaydedilmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık" dedi. Irak'taki hukuksuz referanduma da değinen Erdoğan, "Ben yaptım oldu sanıyor. Olmayacak" ifadeleriyle Barzani'ye tepki gösterdi.

Yeni Şafak
11:39 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 12:40 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Akademik Yıl Açılış Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim sistemine dair önemli açıklamalar yaptı.
Akademik Yıl Açılış Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim sistemine dair önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreninde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


"Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi. Bütün bu alanda yedek olarak belirlenen üniversitelerde şunlar var: Çukurova Üniversitesi, Ege Üinevirsetisi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi. Asil ve yedek olarak isimlerini saydığım bu araştırma üniversitelerimize, hedeflerimize ulaşma konusunda çok büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bazı konularda ilerleme sağlayamadık. Bu özeleştiridir. 2 alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim-öğretim ve kültürdür. Son günlerde şahsıma ders kitaplarıyla ilgili daha fazla şikayet gelmeye başladı. Tabii ben bu şikayetleri ilgili arkadaşlarımla paylaşıyorum. Demek ki burada bir sıkıntı var. Milli Eğitim Bakanımızla bu meseleyi konuştuk. 'Gerekli tespitler derhal yapılacak' dediler. Eğitim-öğretimde istediğimiz neticeyi alamadıkça tabii olarak yeni arayışlar içine giriyoruz. Sınav sistemlerine defalarca değiştirdiğimiz halde, öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaşamadık.

Üzerinde önemle durmamız gereken konulardan biri de öğretmenlerin niteliği meselesidir."

TEOG'un kaldırılması

"Özel nitelikli okullar dışında lise eğitiminde ortalama bir standardı tutturduğumuzda hiçbir öğrencinin böyle bir arayışı zaten kalmayacaktır. Öyleyse biz yavrularımızı sınav noktasındaki bu sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini tamamen derslerine yönlendirmemiz lazım.

En iyi okul aslında evladımızın evine en yakın okuldur. Artık bina, derslik ve personel konusunda ciddi bir eksikliğimiz yok. Ancak idealist öğretmen noktasında sıkıntımızın olduğunu söyleyebilirim. Kuralar çekiliyor. Güneydoğu, doğu... Buralara gidecek öğretmenlerimiz, bakıyorsunuz hemen gider gibi yapıyor ondan sonra tekrar Ankara, İzmir, İstanbul, orta Anadolu'ya gelmenin yollarını arıyor. Burada süre meselesini halletmek suretiyle öğretmenlerimizin kendilerini bu bölgede terör zihniyetiyle idealizmi birleştirmiş olan öğretmenlerin eline bırakmayalım.

Benim şu an en çok mutlu olduğum üniversitelerimizde, liselerde terörün geçmiş dönemlere göre ciddi dönemde azaldığıdır.

İnsanımızı sadece kuru bilgiyle donatmak yetmez. Onu aynı zamanda dürüst, ahlaklı, ülkesini seven, milletine hizmet aşkıyla dolu bir şekilde eğitmek istiyoruz.

Aybüke evladımızı nereye koyacağız? Necmettin evladımızı nereye koyacağız? Bu ülke için Güneydoğu'ya gittiler ama şehit edildiler. Bu iddialı çıkışımız Aybükeler içindir, Necmettinler içindir. Ve bunların sayısının artması lazım. Ama onların varlıkları için de mücadelemizi sürdürmemiz lazım.


Alman siyasetçilerin Türkiye düşmanlığı

Almanya'da bir seçim oldu. Bizde de referandum oldu. Bu referandum süresinde Türkiye'ye nasıl saldırdıklarını gördünüz. Şimdi seçim sürecinde Türkiye'ye saldırdılar. Ne oldu? Şimdi hükümet kuramayacaklar bak göreceksiniz. Bu da birkaç aylarını alır. Hollanda saldırdı saldırdı hala hükümet kuramıyor. Kaybedeceksiniz. Ama biz dürüst siyaset yapmaya devam edeceğiz.

Irak'taki hukuksuz referandum

Henüz mevcut çatışmaların önü alınamamışken bir süredir yeni bir krizle daha karşı karşıyayız. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumunu yapmakta ısrarcı davrandı. Esasen bu referandumun Irak Anayasasında hiçbir hükmü yok. Kuzey Irak'ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girmesi, yeni acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımıyor. Şimdi yaptın. Neymiş? Yüzde 90-92 ile onaylanmış. Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? İsrail. Dünya İsrail'den ibaret değil ki. Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala Kosova maalesef devlet olamadı. 'Biz yaptık oldu' demekle olacağını zannediyorlar. Olmayacak, olamaz zaten. Biz yaptırımları uygulamaya başladığımız andan itibaren ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımız anda iş bitti.

Türkiye'yi oyun kurucu olarak görmeyenlerle bizim atacağımız adım yoktur. Türkiye bu bölgede oyun kurucudur.

Kuzey Irak'ta biri şoföre sormuş. Ne yaptın diye? Evet oyu verdim demiş. Peki bağımsızlık olduğunda ne yapacaksın diye sorunca, 'Çoluğumu çocuğumu alıp Türkiye'ye gideceğim' demiş. Bu nasıl iştir? Memurunun maaşını ödeyemiyorsun. Yaklaşık 1.5 milyar dolar bunlara kredi veriyoruz. Sen kalkıp böyle bir adımı atarken 'soralım' demiyorsun. Tabii ki Türkiye buradaki süreci yorumlayacaktır. Ona göre de bir adım atacaktır. Biz son ana kadar Barzani'nin böyle bir yanlışa düşeceğine ihtimal vermiyorduk. Demek yanılmışız. Bu karar ülkemize ihanettir. Bu mesele Kürtlerin hakkı meselesi değildir."


#YÖK
#Akademik Yıl Açılış Töreni
#Recep Tayyip Erdoğan
#Eğitim Sistemi
7 yıl önce