|

Akademisyenlerin çoğu 30 puan sınırını aşamadı

Akademisyenlerin proje, araştırma, yayın, patent gibi faaliyetlerini desteklemek amacıyla uygulanan akademik teşviklerde, geçen yılın performansına göre devlet üniversiteleri arasında ilk sırayı Abdullah Gül Üniversitesi aldı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin ikinci, Ege Üniversitesi'nin üçüncü olduğu sıralamada, yaklaşık 120 bin öğretim elemanından ancak 26 bininin hesaplamaya dahil olmak için gerekli 30 puan sınırını aşabildiği dikkati çekti.

Yeni Şafak
14:22 - 30/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:22 - 30/05/2016 Pazartesi
AA
Hesaplamaya dahil olmak için gerekli 30 puanı aşabilen akademisyen sayısının 26 binde kalması dikkati çekti.
Hesaplamaya dahil olmak için gerekli 30 puanı aşabilen akademisyen sayısının 26 binde kalması dikkati çekti.

Akademisyenlerin bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma ve yayınlarını desteklemek amacıyla verilen akademik teşviklerde, devlet üniversiteleri arasında Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırayı aldı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin ikinci, Ege Üniversitesi'nin üçüncü olduğu sıralama hesaplamaya dahil olmak için gerekli 30 puanı aşabilen akademisyen sayısının 26 binde kalması dikkati çekti.



Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından hazırlanan Devlet Üniversiteleri Sıralama (DÜS) raporunda, akademisyenlerin 2015 yılı performanslarına göre aldığı akademik teşvikler mercek altına alındı. Prof. Dr. Cemil Yücel, yaptığı açıklamada, DÜS'ün temel amacının devlet üniversitelerini ve fakültelerini akademik teşvik puanlarını temel alarak sıralamak olduğunu söyledi.



11 üniversite yer almadı


Raporun YÖK tarafından yayınlanan ve öğretim elamanlarının akademik teşvik komisyonlarınca onaylanan projelerinin baz alınarak hazırlandığını kaydeden Yücel, sıralamada, akademik teşvik puanlarını kamuoyuna açıklamayan 11 üniversitenin yer almadığını belirtti.



Prof. Dr. Yücel, " Üniversite akademisyenlerinin, 2015 yılında akademik anlamda ne düzeyde aktif olduklarını yansıtması açısından oldukça önemli bir veri. Diğer sıralamalardan farklı olarak üniversitelerin ve özellikle de fakültelerin daha güncel bir resmini ortaya koymaktadır. Üniversitelerdeki akademisyenlerin akademik faaliyetlerinin yoğunluk göstergesi açısından oldukça önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.



Akademik teşvik yönetmeliğine göre performansların projeler, araştırmalar, akademik yayınlar, tasarımlar, sergiler, patentler, alınan atıflar, uluslararası tebliğler ve alınan ödüller olmak üzere 9 başlıkla sınıflandırıldığını anlatan Yücel, bir akademisyenin sistemde puanlanması için bu alanlardan en az 30 puan almasının gerektiğini, en yüksek puan sınırının ise 100 olarak belirlendiğini dile getirdi.



Puan ortalamaları


Yaptıkları araştırmanın 100 puan ve üzerine çıkabilen öğretim elemanı sayısının oldukça az olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Yücel, "Verilerimizde 100 puan alabilen sadece 255 akademisyen oldu. Devlet üniversitelerinde görev yapan 120 bin civarındaki öğretim elemanının sadece 25 bin 988'i otuz puanı geçebildi. Ayrıca profesörlerimizin puan ortalaması 52, doçentlerin ortalaması 49, yardımcı doçentlerin ve araştırma görevlilerinin ortalaması 45 puan oldu." diye konuştu.



Yaptıkları sıralamada üniversiteler tarafından duyurusu yapılmış nihai puanların, öğretim elemanı sayısına oranlayarak ortalamalar aldıklarını kaydeden Yücel, "Burada özellikle yeni kurulmalarına karşın üstün başarı gösteren Abdullah Gül Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesini takdir ediyoruz. Eski üniversitelerden ise Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesinin başarısı kayda değer." şeklinde konuştu.



#YÖK
#Abdullah Gül Üniversitesi
#İstanbul Medeniyet Üniversitesi
#Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
#Ege Üniversitesi
#Cemil Yücel
#Engin Karadağ
8 yıl önce